Stari Niš

Naličje života u Nišu s kraja XIX veka: Taj sram ljudskog društva ide u zatvorenim kolima do mesta pregleda i natrag

Nakon oslobođenja od Turaka, Niš je sve više poprimao odlike evropske varoši. Pokrenuto je štamparstvo u Nišu 1883. godine. Osnivanjem štamparija stvoreni su uslovi za razvoj novinarstva. Prelistavajući Glasnik niške trgovačke omladine (počeo je da izlazi 1894. godine, urednik Čeda Popović, saradnici Krsta H. Slavković, Velja Milojević i Kosta Pompanić) pored informacija o radu Niške trgovačke omladine, pratimo dešavanja u varoši.

U broju 23 od 15. decembra 1895. godine objavljena su tri članka iz kojih vidimo naličje života u Nišu s kraja XIX veka. Ovi novinski članci su preneti u originalu bez ispravki, koje je za Niške Vesti priredio Boban Janković, Istorijski arhiv Niš.

„Tingl-tangl. – Ovdašnji neki veći javni lokali gotovo su se sasvim pretvorili u tingl-tanglove. Znamo, pre je ovde bio običaj da imućnije porodice, kad nema pozorišta, izađu sa svojim poznanicima obrazuju čitavo društvo i lepo se do neko doba noži provedu, slušajući uzgred prijatnu domaću muziku. A sad tako već nije niti može biti. A kako bi i moglo biti i ko bi pristao da izvede svoju čeljad u takve lokale uveče, kad se tamo pojavljuju kojekakve belosvetske devojčure, često puta i polunage, i pevaju se skaredne pesme iz bečkih i peštanskih burdelja. ?!
Za ovakve skaradnosti naš krivični zakon predvideo je naročitu kaznu, pa držimo da ne bi zgoreg bilo da se po dužnosti i upotreba učini od toga zakonska naređenja, koliko u interesu naših lepih običaja i naše još čedne javnosti, toliko isto i u interesu našeg pozorišta, koje ne bi ni trebalo ni smelo biti biti zapostavljeno kojekavim skandaloznim kreveljenjima belosvetskih bestija. Dao Bog, i hvala Njemu, mi još nemamo onu velikovašarsku blasiranu publiku, čiji ukus i izaziva ovako što neuljudno i odvratno. A kad je nemamo, valjda neće biti biti ni pravo ni lepo da je na silu Boga stvaramo.“

„Odsustvo javnog stida. – Ponedeonikom i petkom imamo prilike da vidimo taj žalosni primer da javne ženske sa svim otvoreno šetaju čaršijom, nakinđurene i nameštene tako kako samo javnom ženskinju i dolikuje. Ovo im se kažu, gleda kroz prste i od strane nadležnih s toga, što su to dani njihovog pregleda. Nas obuzima stid kad ove redke ispisujemo, ali smo na to prinuđeni po dužnosti novinarskoj a u interesu javnog morala. Kad je naše društvo već doživelo te žalosne dane da i u javnom ženskinju gleda neku svoju vajnu potrebu, onda bar neka je to tajno i neka se ne dopusti sa nadležne strane da i jedan najmanji znak te kuge i nesreće ne izbije na površinu, da se ostali svet ne bi sablažnjavao takvim pojavama. Ovako je i gnusno i odvratno, i mi se nadamo da će nadležni narediti da se u određene dane taj sram ljudskog društva ide u zatvorenim kolima do mesta pregleda i natrag.“

„Besposličenje. – Pada.. da se u ovo poslednje vreme ovde u Nišu razvilo strahovito besposličarenje. Zađite koji dan po kafanicama, koje postoje na ovd. pijaci i „kapijama“, i to u koje doba dana ili noći, vazda ćete naći silesiju krajnje sirotih ljudi da se kockaju i besposliče. I ovo je za osudu. Pa se još čudimo čestim krađama i lopovlucima ! Kod ovakvog stanja stvari ne treba ni najmanje da se tome čudimo, jer onim besposliarima, koji po vas dugi dan planduju i u kartanju provode vreme, treba leba. Kad nisu raspoloženi da ga zarade, niti se stara kogod da ih na tome nagoni, oni ga putem krađe dobijaju. I ako je išta sada za čuđenje, svakojako je to, što su nadležni prema ovoj žalosnoj pojavi prilično nemarni.“

Deset dana nakon objavljivanja ovih članaka u broju 25. Glasnika Niške trgovačke omladine reagovao je Opštinski sud dopisom br. 16710 od 18. decembra: „Kako je opštinski sud po zakonu o opštinama, prva policijska vlast u mestu i kao takvom dužnost, da, pored ostalog, vodi brigu o utamnjivanju skitnica i besposličara, smatra, da je pomenuta notica na njega upravljena. Zato ispravlja, da u ovome nije ni malo nemaran, nego svakoga skitnicu i besposličara hvata i predaje svojoj narodnoj vlasti kao nadležnoj“.

Ovako su žene sumnjivog morala opisivali u niškim novinama s kraja XIX veka, kaže za Niške Vesti Boban Janković, Istorijski arhiv Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com