Obrazovanje

Niške škole spremno dočekale drugo polugođe

Niške osnovne i srednje škole danas otvaraju vrata svojim učenicima. Prema rečima drirektora uglavnom je sve spremno za početak nastave. Ministarstvo prosvete i Tim za škole su odlučili.

Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe. Za učenike srednjih škola nastava će se, takođe, odvijati prema kombinovanom modelu.

„ Ovakvu odluku doneli smo nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija.  U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera“, rekao je Branko Ružić, prvi  potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

On je naveo, da će Tim za škole, kao i do sada pratiti stanje i donositi odluke na nedeljnom nivou.

Za  vreme i tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski  za sve zaposlene, učenike i treća lica. Takođe, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi. Direrektori škola ističu da je sve spremno da se učenici vrate u učionice.

 „Naši učenici pohađaju stručnu škola u kojoj dobar deo nastave čini praksa i koja ne može da se zameni onlajn nastavom. Naši učenici praksu imaju i u preduzećima, ali i sa njima postoji dogovor o strogoj primeni epidemioloških mera tako da ni tu nemamo problema“, kaže Nebojša Sokolović, direktor Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ koji dodaje da je škola spremna da danas primi đake.

Članovi  Unije sidnikata prosvetnih radnika Srbije ne slažu se sa tim da je vreme za početak školske godine posebno kada se ima u vidu broj azaraženih osoba i kada pedijatri naglašavaju da   omikrob „napada“ i decu.

Na sajtu UNIJE je objavljena i peticija nastavnika koji traže da se aproduži zimski raspust, a ukoliko to resorno ministarstvo ne bude učinilo oni danas neće ući u učionice.   Kako stoji u njihovom obrazloženju raspust bi trajao do 11.februara.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com