IZBORI NIŠPolitika

(VIDEO) Milić: Moj otkaz na fakultetu posledica je umešanosti politike

Direktor Klinike za kardiohirugiju dr Dragan Milić istakao je danas da je otkaz koji je dobio na Medicinskom fakultetu posledica umešanosti politike i katastrofalnih koruptivno-nepotističkih veza.

„Konkurs za moj izbor nije završen na vreme. Sve što su radili radili su sa ciljem da konkurs oduži, kako bi došao 16. maj, a da ja toga dana nemam odluku Senata Univerziteta da se biram u zvanje redovnog profesora“, naglasio je Milić na konferenciji za novinare u Medija i reform centru.

On je kazao da njegov izbor treba da posluži kao „pokazna vežba“ svima onima koji se usude da nešto kažu protiv nakaradnog sistema.

Milić je izjavioo da nakon što je istekao petogodišnji period na koji je bio izabran kao vanredni profesor na Medicinskom fakultetu, nije potpisao aneks ugovora o nastavku rada, ali da to nije slučaj sa profesorima koji su odlučivali o njegovom daljem radu i kao članovi komisije dali negativne ocene o njegovim radovima.

„Prosvetna inspekcija je 31. marta prošle godine, nakon obavljene kontrole Medicinskog fakulteta utvrdila niz nepravilnosti u radu te ustanove, a između ostalog i da fakultet nije mogao da zaključi aneks ugovora sa koleginicom nakon isteka roka od pet godina. Samo nedelju dana nakon što je obavestila Ministarstvo prosvete da je preduzela sve mere da se zakon ne krši, dekanica fakulteta Dobrila Stanković Đorđević je profesoru dr Aleksandru Karanikoliću produžila radni odnos do okončanja izbornog postupka. Ona je zloupotrebila svoju funkciju, a iz razloga što je on mentor za izradu doktorske disertacije njenom sinu. Istog dana produžila je i radni odnos i dr Milanu Radojkoviću koji je sa profesorom Karanikolićem bio član komisije za odbranu specijalističkog ispita njenog sina“, objasnio je dr Milić.

Prema njegovim rečima, pomenuti profesori, jedan profesor iz Beograda i jedan iz Novog Sada bili su članovi komisije koja se negativno izjasnila o njegovom izboru u zvanje redovnog profesora.

„Profesor iz Beograda je zadnji rad publikovao 2008. godine i od tada nije publikovao ništa, a izabran je za redovnog profesora 2020. godine. Drugi profesor iz Novog Sada je takođe publikovao samo jedan rad u časopisu što po Statutu novosadskog fakulteta nije bilo dovoljno da bude izabran za redovnog profesora. Osim što su potpisali negativan izveštaj o meni njih dvojica su potpisali i podršku Srpskoj naprednoj stranci za decembarske izbore. To je još jedan dokaz umešanosti politike oko mog izbora, odnosno dobijanja otkaza“, istakao je dr Milić.

On je kazao da je na nadležnim organima da dokažu da li su dvojica profesora iz Niša koji su ocenjivali njegove radove „kupljeni“, da li su morali to da rade ili samo uzvraćaju uslugu dekanici.

„Tražim od Ministarstva prosvete i ministarke Slavice Đukić Dejanović da po hitnom postupku, zbog evidentnog kršenja zakona, smeni dekanicu Medicinskog fakulteta u Nišu. Ukoliko to ne uradi smatraću da je i ona članica nepotističke koruptivne mreže, zbog čega će biti podneta prijava protiv nje. Verujem u legalne organe ove države i verujem da će će to uraditi isključivo u skladu sa zakonom. Ukoliko se to ne desi biću primoran da obavestim i akademske međunarodne strukture o katastrofalnim koruptivno-nepotističkim vezama koje vladaju u Nišu“, istakao je dr Milić.

Dekanica Medicinskog fakulteta u Nišu Dobrila Stanković Đorđević izjavila je ove nedelja da rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić nije dobio otkaz na tom fakultetu po hitnom postupku, kako on tvrdi, već da mu je prestao radni odnos 16. maja kada je istekao petogodišnji period na koji je izabran kao i ostali vanredni profesori.

“Prestanak radnog odnosa doktora Milića i njegov izbor nisu apsolutno povezani sa politikom, odnosno njegovim političkim angažovanjem, osim što on koristi ovu situaciju za svoju političku afirmaciju. Odgovorno tvrdim, da u poslednjih devet godina koliko vodim Medicinski fakultet nikada nije osporen izbor nikome ko je ispunjavao uslove, ali nikada nije ni izabran onaj ko nije ispunio uslov”, rekla je Stanković Đorđević.

Komisija je, dodala je ona, napisala negativan izvšetaj sa vrlo ozbiljnom argumentacijom da doktor Milić ne ispunjava uslove za izbor u zvanje redovnog profesora, a izveštaj je dostupan na sajtu fakulteta.

Ona je izjavila da izborni postupak nije završen jer o izveštaju komisije treba da se izjasni Izborno veće fakulteta, a zatim i nadležni organi Univerziteta.

Kompletna konferencija za novinare u Medija centru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Pa fala Bogu da je zbog politike.A mozda je i zbog toga sto imate suvise znanja i specijalizacija,sto moze biti veoma opasno po one koji si i tu jednu stekli dugogodisnjim radom i uz pomc “prijatelja” i partije.A Vi cak tri?Sumnjivo je to u zemlji Srbiji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com