Društvo

Niška agonija: Kako platiti visoke decembarske račune za grejanje?

Građani će imati duži rok za plaćanje decembarskog računa za grejanje i moći će, bez kamatnog obračuna, da ih plate do kraja februara, a januarski do kraja marta, izjavio je direktor Gradske toplane Zoran Stojanović.

Razlog za uvećane decembarske račune za grejanje su 16 ledenih dana u tom mesecu i poskupljenje energenata, zbog čega je povećan varijabilni deo cene grejanja, objasnio je Stojanović.

U praksi to znači da su Nišlije u odnosu na novembarske račune, dobile „novogodišnju čestitku“ sa iznosima većim od dve, četiri i više hiljada dinara što, kako ističu nadležni, zavisi od kvadrature stana ali i energetske efikasnosti stana i stambene zgrade.

Plaćanje na rate – zahtev Centra za zaštitu potrošača “Forum” 

Međutim, u niškom Centru za zaštitu potrošača „Forum“ kažu da građani koji su im se obratili nisu u mogućnosti da plate račune u celosti, zbog čega su uputili zahtev nadležnima da im odobri da plate 60 odsto računa za decembar, a da ostatak izmire narednih meseci.

„Tražimo i da se izvrši pregled protoka u svim podstanicama i da se uskladi sa grejnom površinom, kao i da se na sajtu Toplane objave sve Odluke o utvrđivanji cene grejanja, što je zakonska obaveza. Sada na sajtu stoji poslednja odluka iz februara meseca 2016. godine“, navodi se u saopštenju Centra za potrošače „Forum“.

Može se desiti i da januarski računi budu na nivou decembarskih, jer je zbog ledenog talasa Toplana grejala od 6. januara do 13. januara 24 časa dnevno.

Dodatni rok za plaćanje decembarskog računa

„U dogovoru sa Gradom, Toplana će omogućiti građanima da decembarske i januarske račune plate do kraja februara, odnosno do kraja marta, bez zatezne kamate“, istakao je Stojanović.

Gradska toplana objavila je i zvanično saopštenje da korisnici usluga mogu da izmire decembarski račun bez zakonske zatezne kamate u roku do 28. februara, jednokratno ili iz više rata.

“Preporučuje se svim korisnicima stambenog prostora koji žele da iskoriste navedeni benifit koji nudi Toplana, da plaćanje prvnestveno obave na šalterima JKP “Objedinjena naplata” ili uslužnih centara u gradskim opštinama, kako bi se izbegle eventualne greške”, navodi se u saopštenju Gradske toplane Niš.

Ukoliko se plaćanje vrši elektronskim putem ili na šalterima banaka i pošte potrebno je da se u stavci “svrha uplate” obavezno naglasi koja šifra se plaća, odnosno ako se radi o usluzi Toplane upisati “šifra 45”, dodaje se u saopštenju.

Odloženo plaćanje od 1. februara 2017. do 28. februara ne podrazumeva primenu popusta od 5%.

Najava protesta zbog visokih računa za grejanje?

Predsednik Udruženja slobodnih stanara Saša Kostić dodaje da se zbog ovakvog stanja mora reagovati i da će uskoro biti održana konferencija za novinare na kojoj će biti saopšteni dalji planovi u vezi sa protestima koje spremaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com