Merošina

Nedimović: Ozbiljno ćemo se pozabaviti Merošinom!

Posetom Dešilovu i pominjanjem Merošine na sastanku u Nišavskom okrugu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pokazao je značajno interesovanje za našu opštinu. Najavio ulaganja iz Mađarske u “Voćar” i proizvodnju i preradu višnje.

Ministar poljoprivrede posetio je danas Nišavski upravni okrug i razgovarao načelnicom Draganom Sotirovski i predstavnicima lokalnih samouprava, Sekretarijata za poljoprivredu grada Niša, Udruženja pčelara kao i predstavnici Udruženja voćara, vinogradara i vlasnika mesara i mlekara i tom prilikom najavio ozbiljna ulaganja u našu opštinu.

Foto Merošinske Vesti

Oni su mogli da se upoznaju sa planovima i programima koje ministarstvo sprovodi. Teme sastanka bile su uređenje rečnih korita voda prvog reda, regulacija korita Južne Morave i Toplice, isplata subvencija, različita pomoć poljoprivrednicima i modernizacija sistema protivgradne zaštite.

Obraćajući se medijima, ministar je izjavio da će mu prioritet biti Merošina i najavio ulaganja i investicije u razvoj naše opštine. Najavio je potencijalno ulaganje mađarskih investitora u “Voćar” i obišao domaćinstvo Milana Stamenkovića iz Dešilova.

Ozbiljno ćemo se pozabaviti Merošinom, odnosno preduzećem “Voćar”, zato što su tamo konačno razrešeni imovinsko pravni odnosi i problemi, tako mi je barem rečeno, mađarska strana nam se javila i želi četiri nova projekta da zajednički implementiramo, moj predlog će biti Merošina, samo je pitanje da li ćemo uspeti da zadovoljimo njihove kriterijume. Posao mađarske strane je da obezbedi finansijska sredstva za investiciju, da obezbedi dugogodišnji ugovor a naš da obezbedimo prostor i kooperante, moja prva na listi želja će biti Merošina“-rekao je ministar Branislav Nedimović.

Predstavljajući nove programe za poljoprivredne subvencije osvrnuo se i na implementaciju IPARD programa.

Do sada smo imali dva konkursa za IPARD fondove, za traktore i mehanizaciju, ukupan budžet je ove godine 225 miliona evra, treći poziv počinje za pet-šest dana. Ukupno će ih biti osam u 2018. godini, a tu su i druge investicije u prerađivačkoj industriji“-istakao je ministar.

Blizina koridora 10 omogućava dovođenje i jednog turskog investitora koji želi da investira u preradu goveđeg mesa za njihovo tržište, za šta su mnoge opštine iz Nišavskog okruga pokazale interesovanje.

Uređenje rečnih korita

Takođe, pomoćnik predsednika opštine Merošina Srđan Đorđević sastao se sa predstavnicima JP Srbijavode oko projekta uređenja rečnih korita Jugbogdanovačke i Krajkovačke reke, kako bi se sprečila nova izlivanja, a koje su u nadležnosti ovog javnog preduzeća.

Da podsetimo, Jugbogdanovačka i Krajkovačka reka izlile su se nakon naglog otapanja snega i kao prethodnih godine nanele štetu poljoprivrednicima iz naše opštine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com