DruštvoMerošina

“Dani višnje” u Merošini uz koncert “Legsinton benda” i sa još neutvrđenom cenom višnje

Tradicionalna manifestacija “Dani višnje” održaće se predstojećeg vikenda u Merošini, međutim ono što poljoprivrednike ovog kraja više zanima jeste cena višnje. Za sade nema nade da će cenom biti zadovoljni, a što se roda tiče on je dobar.

Prema rečima predsednika opštine Saše Jovanovića i ove godine je problem sa plasiranjem proizvoda. Iz Opštine Merošina ističu da su pozvali hladnjačare na tradicionalnu manifestaciju “Dani višnje”, kako bi pokušali da sa njima postignu dogovor. Cena je još uvek nepoznata, a zbog godinama unazad loše situacije i poljoprivrednici odustaju od ozbiljnijeg ulaganja.

 

“Naša želja je da se plasira sav rod koji se ubere, ali i da postignemo odgovarajuću cenu. Nisu dobri pokazatelji trenutno kada je cena u pitanju, jer je dosta robe ostalo od prošle godine koja nije prodata. Mi smo čak pozvali i predstavnike Ministarstva da dođu na “Dane višnje”, pa ćemo videti”, kazao je predsednik Opštine Merošina Saša Jovanović.

U merošinskom kraju višnju proizvodi više od 3000 registrovanih gazdinstva. Od tog broja skoro 90 posto njih imaju sopstvene zasade. Mašinska berba se ne isplati. Mnogi zasadi zbog loše cene ostaju neubrani. Nekadašnji rod je iznosio oko 150.000 tona, po čemu je ovaj kraj prednjačio u Srbiji.

Sve nade ulažu se u pregovore koji će se prema najavama desiti za vreme manifestacije “Dani višnje”. Organizatori najavljuju bogat program za dva dana koliko će trajati manifestacija u kraju poznatom po oblačinskoj višnji.

Prvog dana manifestacije, biće organizovan koncert VG „Кonstantin“ iz Niša, dok će drugog dana 28. maja od 21 sat, na Oblačinskom jezeru publiku zabavljati „Leksington bend“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com