MerošinaRegion

Privremeno obustavljena berba višanja u merošinskom kraju

Berba višanja na području opštine Merošina privremeno je obustavljena danas zbog nedostatka ambalaže i preopterećenih prijemnih kapaciteta hladnjača u Srbiji.

Savetnik za poljoprivredu u opštini Merošina, inženjer voćarstva i voćar Hranislav Stojanović rekao je da bi tek od četvrtka moglo da se očekuje da ambalaža stigne do voćara za berbu druge klase višanja, a možda nešto ranije za prvu klasu.
“Svake godine se ponavlja ista priča, berba počne i onda stane zbog nedostatka ambalaže. Činjenica je da su prerađivački kapaciteti u Srbiji nedovoljni, ali ima tu i taktiziranja. Na ovaj način se spušta otkupna cena, jer otkupljivači imaju opravdanje za to. Ističu da je previše robe na tržištu i da cena mora da bude niža”, rekao je Stojanović.
On je kazao da je minuli vikend bio udarni za berbu višanja, ali da još dosta roda ima u voćnjacima.
“Cena za drugu klasu je trenutno 40 dinara po kilogramu, za prvu klasu 50 dinara, a za ekstra klasu, koja je vrlo retka, je 65 dinara po kilogramu. Tako nam kažu, ali videćemo na kraju koliko će nam isplatiti. Mi praktično sada ne prodajemo višnju, nego je predajemo, pa kad dobijemo novac, dobili smo”, rekao je Stojanović.
Prema njegovim rečima, nezadovoljstvo voćara je ogromno i posle još jedne sezone sa niskom otkupnom cenom, više niko ne govori da svoju budućnost vidi u tom poslu, već samo o tome da će počupati zasade ili ih ostaviti da zarastu u korov.
“Glavni problem je što već decenijama ne rade velike hladnjače “Fripak” i “Voćar” u Aleksandrovu, a “Voćar” je, inače, u državnom vlasništvu. Kapaciteti “Voćara” dovoljni su za preradu polovine roda sa područja Merošine, Prokuplja i Blaca, a ovo područje proizvodi čak polovinu ukupnog roda višanja u Srbiji”, istakao je Stojanović.
On je podsetio da se već godinama govori o privatizaciji “Voćara”, čime bi se uslovi na tržištu i položaj proizvođača višanja drastično promenio, ali da od toga ni dan danas ništa nije bilo.
“Prošlogodišnja privatizacija nije bila uspešna, jer je osporila jedna od firmi koja ima udeo u vlasništvu. Pitanje je i koliko je ta privatizacija bila dobra jer je “Voćar” prodat za 200.000 evra, a samo plac na kojem se nalazi vredi pola miliona evra i još pola miliona evra vredi rashodovana oprema i ostalo staro gvožđe koje se nalazi u krugu hladnjače”, rekao je Stojanović.
Podsetio je da se na području juga Srbije uzgaja oblačinska višnja koja je najkvalitetnija na svetu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com