Obrazovanje

Na Svetski dan knjiga osam niških škola dobilo 2.000 naslova

Osam niških škola, četiri gradske i četiri prigradske  dobilo je danas, na Svetski dan knjiga, 2000 naslova. Akciju su organizovali Grad, Narodne biblioteka i Niški kulturni centar.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Ovo je lepa prilika i da se vidimo sa direktorima, da popričamo šta im je potrebno. Donatori se javljaju i mi ih upućujemo na škole. Ono što je drugačije, morali smo da proverimo kako posluju, šta rade sa prostorom, da li ga izdaju i naplaćuju, na šta troše novac koji grad daje. Znači negde moramo da uštedimo kako bi mogli na drugu stranu da nešto sredimo, poput biblioteka, školskih hala, dvorišta”, kazala je gradonačelnica Niša prilikom obilaska škole “Dositej Obradović”.

Dejan Bogdanović direktor OŠ “Dositej Obradović” kaže da je fond biblioteke oko 1000 naslova, ali se škola svake godine trudi da taj fond obogati, što od donatorskih sredstava koja dobija od Ministarstva, što od grada.

Dejan Bogdanović, direktor OŠ “Dositej Obradović”

“Nadam se da ćemo bogatiti bibliotetički fond jer su naši učenici veoma zainteresovani za čitanje knjiga. Kroz jednosmenski rad negujemo razne sekcije, a naši učenici sa raznih takmičenja donose školi nagrade. U prethodnih šest godina čak su naša dva učenika objavila zbirke knjga, jednom smo i mi pomogli. Mi smo specifična škola, s obzirom na to što i među zaposlenima ima onih koji su objavili knjige. Sekretar škole Gordana Radisavljević je objavila zbirku pesama, takođe učitelj Radoslav Rančić, pa slobodno mogu da kažem da mi negujemo taj trend i usmeravamo decu da se okrenu prema knjigi”, istakao je Bogdanović.

Direktor ove škole je rekao gradonačelnici da je prostor gde se nalazi biblioteka jako mali i da bi želeli da je izmeste kako bi olakšali učenicima. Takođe je najavio da će u školi biti napravljena multifunkcionalna prostorija u kojoj će se organizovati priredbe i druge aktivnosti.

I direktor OŠ “Vojislav Ilić Mlađi” Časlav Tošić, rekao je da je ova obrazovna ustanova ima tu čast da dobije oko 300 knjiga i na tome se zahvaljuje. On je međutim rekao da je objekat u Leskoviku dotrajao i postoji opasnost da se plafon uruši.

Časlav Tošić, direktor OŠ “Vojislav Ilić Mlađi”

“Budžetom grada je predviđena rekonstrukcija i dogradnja, pa se nadam da će biti realizovana ove godine. To bi moralo da se reši kada se završi školska godina jer zaista postoji opasnost od urušavanja. Takođe i kada je u pitanju matična škola, postoji problem sa starom školskom zgradom koja je izgorela devedesetih i nikada nije renovirana. Mogli bi projektima da konkurišemo kod Ministarstva, raznih ambasada, nevladinih organizacija. Time bi mogli da imamo i produženi boravak, rešili bi i problem biblioteke, ali i mnoge druge probleme”, kazao je Tošić.

Na današnji dan obeležava se Svetski dan knjige i autorskih prava, a odluku o obeležavanju ovog dana doneo je 1995. godine UNESCO.

Odluka je doneta na Generalnoj konferenciji u Parizu. Odlučeno je da se ovaj dan obeležava 23. aprila, jer je tada godišnjica smrti Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege, a takođe i rođenja Vladimira Nabokova.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com