DruštvoKultura

Knjigama na poklon obeležen Svetski dan knjige (FOTO)

Zajedničkom akcijom JKP “Tržnica” Niš i Niškog kulturnog centra na pijaci „Krive livade“ obeležen je svetski dan knjiga, koji se svake godine obeležava 23. aprila na dan kada su preminula dva velika svetska književnik Migel de Sarvantes i Vilijem Šekspir.

Oko 200 izdanja domaćih i stranih autora podeljeno je kupcima od strane prodavaca na pijaci i zaposelnih.

Foto: JKP “Tržnica”

V.d. direktora JKP “Tržnica” Niš, Goran Đorđević, izjavio je da na pijacama dolazi veliki broj ljudi i da podelom knjiga podsećamo naše sugrađane koliko je bitno čitati.

Foto: JKP “Tržnica”

Nikola Ždraljević, rukovodilac sektora, naglasio je da će sličnih akcija biti i u narednom periodu, a da je ova akcija samo jedna u nizu šireg plana rukovodstva JKP “Tržnica” Niš koja za cilj ima približavanje pijaca našim sugrađanima.

Foto: JKP “Tržnica”

Direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić istakao je da u niškom kulturnim centru traže nova netipična mesta koja nisu karakteristična za ovakve akcije i žele da skrenu pažnju da je knjiga preživela uprkos velikom prisustvu elektronskih medija.

Ovu akciju korisnici  usluga i kupci na pijaci su prihvatili sa oduševljenjem i smatraju da je pijaca pravo mesto za ovakve i slične akcije zato što na pijaci dolazi veliki broj građana svih generacija.

Svetski dan knjige se obeležava u preko 100 zemalja sveta, a od 2000. godine svake godine se bira grad koji će nositi titulu Svetska prestonica knjige, za 2023. Godinu je to Akra, glavni grad Gane, a Unesko je za 2024. Godinu izabrao Strazbur kao prvi francuski grad sa tom titulom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com