Društvo

Ministarstvo predložilo da Mihailo krene u drugu školu

Ne postoji način da dete sa autizmom upiše Umetničku školu bez prijemnog. Samim tim što je Mihailo Veselinović propustio polaganje prijemnog – gotovo je nemoguće da pohađa istu školu – ovako je ukratko Srđan Veselinović, otac dečaka, opisao zaključak sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvete.

Priča o talentovanom dečaku sa autizmom čiji je san da upiše Umetničku školu prethodnih nedelja odjekivala je medijima u Srbiji. Roditelji su dogovorili sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete, koji se, međutim, nije završio kako su očekivali.

Predložili drugu školu godinu dana, a onda prebačaj u Umetničku… S tim što to nije ta škola, taj smer, zanimanje koje njega interesuje, deca sa kojom bi trebalo da provede četiri godine… Ovako, škola u kojoj bi bio ne bi obraćala takvu pažnju na dete koje je formalno tu, a sa druge strane, pojavio bi se kao uljez u drugoj godini u umetničkoj. Ne polazi od početka sa tom decom. Doživeće ga kao stranca, pored njegove različitosti, koja je evidentna...”, objašnjava Srđan Veselinović.

Ovo je, dodaje on, jedini predlog koji su dobili. Ministarsvo, kaže, isključuje mogućnost ponavljanja prijemnog ispita. Ipak, Srđan je dobio poziv na razgovor iz Kabineta predsednika Srbije, i nada se da će ovaj sastanak nešto promeniti. Celokupna situacija je Mihailovoj pordici teško pala, naglašava on.

“Humanost, mogućnost da se pomogne ovakvom detetu i da mu vetar u leđa, u drugi plan. U prvom planu je slepo držanje zakona, koji nije precizan i može se tumačiti i drugačije. Lakše je ugasiti san jednog deteta kome je ovo terapija, nego se malo potruditi i pronaći “rupu u zakonu”. I dalje tvrdim da moje dete posmatraju kao broj, šifru đaka, a ne kao mladu osobu kojoj se pružila prilika da se izvuče iz svog zdravstvenog problema.”, navodi otac dečaka i dodaje “Jedno u milion deteta sa autizmom dobije ovu šansu, da se izvuče, osamostali, sve institucije su, čini se, odlučne da ga spreče u tome”

Podsetimo, Mihailo Veselinović dečak je sa autizmom koji ima talenat za 3D animacije i dizajn. Sklonost ka umetnosti pokazuje od malena i odavno čeka 1. septembar- dan kada će krenuti u Umetničku školu u Nišu. Ipak, zbog nepreciznih pojašnjanja i neobavestenosti, njegov polazak u školu visi o koncu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com