Društvo

„Masovno“ trovanje pasa na niškoj Trošarini

Nekoliko otrovanih pasa u niškom naselju Trošarina, kako tvrde meštani jeste povod za brigu. Nadležne institucije kažu da situacija nije alarmantna, kako je žitelji ovog naselja predstavljaju.

Meštanka Violeta Stanković, kaže da su svi oni trenutno veoma uplašeni za svoje ljudimce jer je jasno da ih neko masovno truje.

Ima mnogo napuštenih pasa i nisu oni krivi što su napušteni, da li to sad znači da treba sve da ih poubijamo… Treba im pomoći, nahraniti ih i napojiti, ne trovati”, kaže razočarano Stanković.

Foto: Violeta Stanković; Leš uginulog psa nalazi se u pozadini

Ona navodi lokacije i u obližnjem naselju gde su pronađeni leševi pasa.

U naselju Gabrovačka reka između Bogoslovije i kafane Bolji život za dva dana nepoznato lice otrovalo je pet pasa i jednu mačku, to je broj koji ja znam. Neke otrovane životinje uklonila je komunalna policija. Od tog broja jedan je i vlasnički pas i veterinar mu je spasio život”, kaže meštanka Trošarine.

U niškoj Komunalnoj policiji potvrđuju za Niške Vesti da su u petak oni imali ovakvu prijavu.

„U petak popodne imali smo prijavu iz zgrade u ulici Ljubomira Nikolića da je jedan pas uginuo i da meštani sumnjaju da je otrovan. Mi smo izašli na teren i pozvali JKP „Mediana“ čija služba ZOO higijene ima zadatak da pokupi uginule životinje, što je i učinjeno. Slučajevi trovanja životinja se prijavljuju i Policijskoj upravi pa se dalje njihovim postupanjem utrvrđuje da li postoji nečija krivica ili ne“, rekao je za Niške Vesti Milan Đorđević, zamenik načelnika niške Komunlne policije.

Ljubitelji životinja poručuju da ako posumnjate da je životinja otrovana, prvo pozovite policiju. Pre njihovog dolaska ne dirati ništa, najmanje otrov ukoliko je pronađen. Dužnost policije je da obezbedi dokaze i dalje obavesti veterinarsku inspekciju.

Trovanje životinja je krivično delo. Predviđena kazna zatvora je do godinu dana, međutim krivica se teško dokazuje i malo je onih koje je ova kazna stigla.

Bitno je napomenuti i da troškove ispitivanja čitavog slučaja da li je pas otrovan – obdukcije, snosi vlasnik.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button