Društvo

Korisnici socijalne pomoći će bez naknade obavljati posao komunalnih redara. Inicijativa A11 upozorava da je to eksploatacija korisnika

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava (Inicijativa A 11) izražava zabrinutost zbog najave gradonačelnice Niša da bi na osnovu Uredbe o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći korisnici ove vrste socijalnih davanja mogli da budu radno angažovani kao komunalni redari koji bi kontrolisali poštovanje epidemioloških mera. Imajući u vidu činjenicu da se radi o neplaćenom i prinudnom radu, želimo da naglasimo da bi najavljeni vid radnog angažovanja imao za posledicu radnu eksploataciju korisnika novčane socijalne pomoći, navodi se u saopštenju ove Inicijative.

Pomenutom Uredbom je, između ostalog, predviđeno da se radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći po nalogu Centra za socijalni rad uključuju u društveno koristan rad, odnosno rad u lokalnoj zajednici. Oni koji odbiju ovaj vid aktivacije mogu izgubiti ili im se može umanjiti socijalna pomoć koja im po zakonu pripada.

“Imajući ovo u vidu, želimo da istaknemo da je prema praksi Evropskog suda za ljudska prava svaki rad ili služba na koje su pojedinci prinuđeni pod pretnjom neke kazne ili se za njega nisu dobrovoljno prijavili smatra se prinudnim radom, kao i da je ova vrsta rada zabranjena Konvencijom Međunarodne organizacije rada”, ističu.

Oni podsećaju da su zbog svega navedenog Ustavnom sudu Republike Srbije još 2014. godine upućene tri inicijative za ocenu zakonitosti i ustavnosti pomenute Uredbe, kao i da je Zaštitnik građana podneo predlog za ocenu njene ustavnosti. Uprkos postojanju i primeni jednog ovakvog propisa i svim štetnim posledicama koje proizvodi, Ustavni sud se ni sedam godina kasnije nije izjasnio o podnetom predlogu i inicijativama.

Inicijativa A 11 od gradonačelnice Niša traži da odustane od najavljenog radnog angažovanja korisnika novčane socijalne pomoći bez ikakve naknade ili da to učini pod uslovima koje propisuje zakon, tako što će im ponuditi poštenu i pravičnu naknadu za obavljeni rad.

“Takođe, pozivamo korisnike novčane socijalne pomoći koji od Centra za socijalni rad u Nišu budu pozvani da obavljaju posao komunalnih redara da nam se obrate kako bismo im pružili odgovarajuću pravnu podršku”, zaključila je Inicijativa A11 u saopštenju dostavljenom medijima.

I Dveri Niš se oštro protive najavi gradonačelnice Sotirovski da će socijalno najugroženiji građani Niša biti angažovani kao „kovid redari“

“Ovu odluku smatramo nezakonitom i antiustavnom ucenom najugroženijeg dela stanovništva, a u moralnom smislu nehumanim i anticivilizacijskim činom i sramnim ponižavanjem i izlaganjem životnom riziku naših socijalno najuugroženijih sugrađana koji na ovaj način bivaju diskriminisani i dvostruko degradirani”, navode Dveri.

Ovom najavom krši se deo Ustava Srbije kojim se štite ljudska prava i slobode, i to:

– član 23 Ustava RS koji se odnosi na „Dostojanstvo i slobodan razvoj ličnosti“ po kome: „Ljudsko dostojanstvo je neprikosnoveno i svi su dužni da ga poštuju i štite“;
-član 24 Ustava RS po kome: „Ljudski život je neprikosnoven“.
-član 25 Ustava RS, po kome: „Fizički i psihički integritet je nepovrediv.
Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka».
-član 26 Ustava RS, po kome: «Niko ne može biti držan u ropstvu ili u položaju sličnom ropstvu.Svaki oblik trgovine ljudima je zabranjen.
Zabranjen je prinudni rad. Seksualno ili ekonomsko iskorišćavanje lica koje je u nepovoljnom položaju smatra se prinudnim radom.
Prinudnim radom se ne smatra rad ili služba lica na izdržavanju kazne lišenja slobode, ako je njihov rad zasnovan na principu dobrovoljnosti, uz novčanu nadoknadu, rad ili služba lica na vojnoj službi, kao ni rad ili služba za vreme ratnog ili vanrednog stanja u skladu sa merama propisanim prilikom proglašenja ratnog ili vanrednog stanja».

“S moralnog aspekta, jasno je da se ovde radi o besprizornom iskorištavanju radne snage najugroženijih ljudi, koji često po dvoje primaju 8700 dinara, ili manje i to za 9 meseci dok po tri meseca često ne primaju ništa i nemaju osnovna sredstva za život. Pošto je cena rada 29000, a iznos socijalne pomoći oko 8000 dinara, jasna je namera da se zloupotrebi , uceni i prinudno natera na rad deo sugrađana koji su u najtežem položoju korisnika socijalne pomoći”, ističu Dveri u saopštenju.

Za Dveri Niš ovo je potpuno neprihvatljivo. Niko ne sme da korisnike socijalne pomoći ucenjuje na ovakav način i tera ih da “zarađuju” svoja socijalna davanja. Dveri Niš sa indignacijom odbacuju ovu šokantnu i sramotnu inicijativu kojom se potpuno ogoljuje nesposobnost Sotirovski da upravlja javnim funkcijama u Gradu Nišu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

8 Komentara

  1. A koji deo Ustava R.S. kaže da možeš da primaš soc. pomoć i da nisi ništa u obavezi da uradiš za tu istu državu koja ti daje pomoć?. Neka se odreknu soc. pomoći i neće da ih teraju da rade. Srbi vole da ne rade ništa a država da ih plaća za nerad!.

  2. I tako malo po malo i skrenusmo u fašizam. Mozda i neki logor da se otvori za korisnike socijalne pomoći jer rad oslobađa.

  3. Pa milku i petra su verovatno cuvali bogati mamica i tatica, pa bi da salju sirotinju u logor da radi.

  4. Ja ne znam sta da kazem za ovo, dete cekam da krene u vetic, i ako jos nema pune 4 godine, samohrana majka sam, zivim od socijalne pomoći, dok ne krene dete u vrtic, pune 3 godine cekam da nas pozovu da krenemo, te nije potpuna dokumentacija, te treba ovo, treba ono, i tako u krug… I sada prinudni rad, a dete samo kuci da mi se cuva. Svakako planiram da radim, ali nemam dete kome ostaviti na cuvanje dok ja radim. I Zamolila bih pojedine da ne pisu tako, da amo mi za rad u Logorima hvala. Mnogi ne mogu da rade zbog avog zdravstvenog stanja ili imaju neku vrstu invaliditeta, pa sad moraju da snose posledice. Razumem da neki koji mogu da rade primaju socijalnu pomoć, ali razumite malo i stariju populaciju koja prima socijalnu pomoć, kako pod stare dane da rade, i to jos pod ovakvim okolnostima. S T R A S N O!!!!!

  5. Dobar deo korisnika socijalne pomoci vec radi negde neprijavljen (na svoju inicijativu) i prima socijalnu pomoc.
    Ovako im se mrse konci jer nece moci da budu i redari i raditi na drugom mestu i primati socijalnu pomoc.

    Realno i svi smo svesni koliko se iskorisvava socijalna pomoc i ko je sve prima.

    Totalno sam apolitican ali ova ideja je odlicna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com