Video

Koncert Lutajućih srca u pozorištu “Zoran Radmilović” u Zaječaru

Niška legendarna grupa “Lutajuća srca” iz Niša, nastupiće u pozorištu “Zoran Radmilović” u Zaječaru, 5. marta 2020. godine.

Popularna trojka će i pred zaječarskom publikom otpevati pesme, koje su okarakterisane kao tonovi bez roka trajanja. Naziv nastupa je “Damama na dar”, jer će i ovo veče emocija biti održano neposredno pre praznika žena.

Grupu Lutajuća srca osnovali su 1970. godine, Spomenka Đokić (vokal), Milan Marković (gitara, klavir, violončelo, prateći vokal) i Miroljub Jovanović (gitara, prateći vokal). Iako ne pripadaju krugu r&r bendova, imaju veliki značaj za nišku scenu, jer su prva grupa iz Niša koja je stekla popularnost u jugoslovenskim razmerama. Jedni su od začetnika jedinstvenog muzičkog žanra, prepoznatljivi po glasu Spomenke Đokić Buce.

Svoj vrtoglavi uspon grupa je doživela u Subotici na Omladinskom festivalu 1972. godine. Pesma “Još malo” pokupila je sve tri nagrade, žirija, publike i nagradu za tekst, što ih je vinulo u sam vrh jugoslovenske muzičke scene. Na Šlageru sezone u Sarajevu 1973. “Jefimija” je proglašena najboljom kompozicijom od strane Saveza kompozitora Jugoslavije, dobijaju prvu nagradu za pesmu “Brod za sreću” Vojkana Borisavljevića na festivalu u Zagrebu, a iste godine predstavljaju Jugoslaviju u Istočnom Berlinu, na 10. svetskom festivalu omladine i studenata. Zatim su se nizali Beogradsko proleće, Hit parada, Opatija, Festival vojničkih pesama i brojni drugi. To im je donelo ogromnu popularnost i otvorilo vrata najznačajnijih koncertnih dvorana u kojima su delili prostor sa tada najvećim muzičkim zvezdama – Zdravkom Čolićem, Кemalom Montenom, Jadrankom Stojaković, kao i britanskom grupom Middle Of The Road. Najboljom pop grupom u zemlji proglašeni su 1975. godine ostavivši Indekse i Korni grupu iza sebe.

Ova niška grupa na Festivalu dokumentarnog filma i muzike “City Fest”  počela je obeležavanje 50. godina rada.

O Lutajućim srcima, 2016. godine, snimljen je i dokumentarni film “Arhiv emocija”, niške produkcijske kuće City Film Production.

Film koji je naišao na dobar prijem kod publike, i u Srbiji, i u bivšim jugoslovenskim republikama, kao i u dalekoj Americi, Skandinavskim i drugim zemljama sveta, najbolji je primer da vrednosti žive i da priča o Lutajućim srcima nije završena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com