Društvo

Knjižara polovnih udžbenika pod vedrim nebom

Učenici osnovnih i srednjih škola do kraja septembra mogu da nabave potrebne udžbenike u parku kod Tvrđavskog mosta gde su smešteni prodavci polovnih knjiga.

U ponudi su, kažu oni, knjige za sve razrede osnovnih i srednjih škola svih izdavača, a cena je upola niža nego u knjižarama, ali zavisi i od toga u kakvom je stanju udžbenik. Kupaca ima na pretek, posebno radnim danima.

„Mesto gde se nalazimo nema posebno ime, ali smo ga mi nazvali Knjižara pod vedrim nebom kao i prošle godine“, kaže Miodrag Milivojević . „Kupaca ima, a traže se uglavnom knjige za osnovne škole i za prvi i drugi razred srednjih škola. Roditelji donesu spisak, a ako nema nekog udžbenika sa spiska dogovorimo se da dođu sutra ili za dva dana“.

Osim što prodaju, prodavci i otkupljuju knjige.

„Može i zamena. Dvanjihova udžbenika za jedan naš, ili tri za jedan, tri za dva, sve zavisi o kom se udžbeniku radi, koliko je očuvan, koji je izdavač, da li se teže nalazi“, dodaje Milivojević.

Cene udžbenika u ovoj „knjižari“ pod vedrim nebom u kojoj se prodavci najviše plaše kiše je od 300 do 400 dinara.

„To je upola manje nego u knjižarama, pa mi nešto zaradimo, a roditelji dosta uštede i do 50 pa i više odsto“, dodaje Saša Ilić. „Ako komplet udžbenika za sedmi razred košta 14 do 15.000, ovde se može sklopiti za šest hiljada. Doduše potrebno je malo više vremena za to, da dolazite dva do tri dana, ali se isplati jer je ušteda velika“.

Najviše se traže, ali se najteže i nalaze, geografija za osmi razred koju izdaje Logos, istorija od istog izdavača, tehničko-informatičko obrazovanje za sedni i osmi razred, Krugove fizike.

„To su traženiji udžbenici za osnovne škole. U srednjim školama se menjaju knjige tek u trećem i četvrtom razredu, a sada menjaju u opšte premete pa je „trenodove“ u svetu udžbenika nemoguće pratiti“, dodaje Ilić.

Među prodavcima ima dece. Oni nemaju veliku ponodu, uglavnom su to knjige iz prethodnog razreda koje žele da prodaju da bi nadoknadili troškove za kupovinu novih.

„Uglavnom su to nove knjige, nisu puno oštećene, neke sam već prodao, ostalo je još nekoliko, ali bolje i tako nego da ih bacim“, kaže jedan osnovac koji prodaje udžbenike za semi razred.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com