DruštvoObrazovanje

Profesor dr Jovan Stepanović i zvanično novi rektor Univerziteta u Nišu

Savet Univerziteta u Nišu je na sednici održanoj 16. maja tajnim glasanjem, saglasno odredbama Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Univerziteta u Nišu, za rektora Univerziteta u Nišu za mandatni period od 1. oktobra 2024. godine do 30. septembra 2027. godine izabrao prof. dr Jovana Stepanovića.

Prof. dr Jovan Stepanović rođen je 7. januara 1964. godine u Svrljigu.

Na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu diplomirao je 1989. godine, zvanje magistra tehničkih nauka stekao je 1993. godine, a naučni stepen doktora tehničkih nauka 1997. godine.

U zvanje asistenta-pripravnika na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu izabran je 1990. godine, a zatim 1994. godine u zvanje asistent.

U zvanje docenta izabran je 1997. godine.

U zvanje vanrednog profesora za oblast Mehanička tehnologija tekstila izabran je 2002. godine.

U zvanje redovnog profesora zaoblast Mehanička tehnologija tekstila izabran je 2007. godine.

Jovan Stepanović je u periodu od 1992. godine do 2009. godine, bio angažovan u nastavnom procesu na Tehnološkom fakultetu u Banjoj Luci, Univerziteta u Banjoj Luci, a od 2017. godine do 2018. godine angažovan je na Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku kao gostujući profesor.

Takođe, u periodu od 2010. godine do 2015. godine bio je angažovan na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu Univerziteta u Novom Sadu.

Dr Jovan Stepanović redovni je profesor Univerziteta u Nišu, Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i aktuelni prorektor Univerziteta u Nišu, resorno zadužen za nauku i izdavačku delatnost Univerziteta u Nišu, koji je:

– u više mandata bio dekan Tehnološkog fakulteta u Leskovcu;
– u više mandata bio i sada je član Senata Univerziteta u Nišu;
– u više mandata bio i sada je član Naučno – stručnog veća za tehničko –
tehnološke nauke;
– u više mandata bio član i sada je član i predsednik Odbora za
statutarna pitanja Univerziteta u Nišu;
– bio član Saveta za nacionalni okvir kvalifikacija (NOKS);
– bio član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje;
– bio je i član je, koordinator polja za Tehničko-tehnološke nauke i
zamenik predsednika Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokomobrazovanju Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta uvisokom obrazovanju Republike Srbije.
– dobitnik je više profesionalnih i društvenih priznanja, među kojima
je i Zlatni znak Univerziteta u Nišu za izuzetan doprinos radu i razvoju Univerziteta u Nišu.

Prof. dr Jovan Stepanović istaknuti je nastavnik i naučni radnik Univerziteta u Nišu, koji je kao autor ili koautor objavio 3 univerzitetska udžbenika, 30 radova kategorije M20, 84 rada kategorije M30, 58 radova kategorije M50, 99 radova kategorije M60, učestvovao u realizaciji 6 međunarodnih projekata, 10 nacionalnih projekata, 2 projekta koje je finansiralo Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Republike Srpske i jedan projekat finansiran od strane resornog ministarstva Republike Severne Makedonije.

Bio je menadžer jednog projekta prekogranične saradnje, rukovodilac projekta iz oblasti tehnološkog razvoja i oblasti energetske efikasnosti, u okviru kojih je razvijeno 41 tehničko rešenje.

Trenutno učestvuje u više značajnih naučnoistraživačkih projekata od značaja za razvoj visokog obrazovanja i nauke Republike Srbije.

Mentor je 5 odbranjenih doktorskih disertacija, član uredništva nacionalnih i međunarodnih naučnih časopisa i recenzent radova u nacionalnim i međunarodnim časopisima.

Izabrani rektor Univerziteta u Nišu stupa na dužnost 1. oktobra 2024. godine.

Rektoru će u radu pomagati prorektori koje je predložio, koje će rektorimenovati nakon stupanja na družnost rektora Univeziteta u Nišu, i to:
1. Dr Dragan Antić, redovni profesor Elektronskog fakulteta u Nišu;
2. Dr Tadija Đukić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu;
3. Dr Dobrila Stanković Đorđević, redovni profesor Medicinskog
fakulteta u Nišu;
4. Dr Miroslav Lazić, redovni profesor Pravnog fakulteta u Nišu i
5. Dr Dragan Đorđević, redovni profesor Prirodno-matematičkog
fakulteta u Nišu

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Cestitke za Nislije, u skoro 60 godina postojanja Univerziteta, vise od 40 godina nismo imali „niskog“ rektora. Dok se niski profesori povlace, „okolina“ vlada. Nije u okolini problem, vec u nama nislijama

  2. Koga, bre, briga. Univerzitet u Nisu, odavno niko ne zarezuje i ne ucestvuje, aktivno u zivotu Nisa! Aparatcici u borbi za fotelje i svoj licni benefit!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com