Društvo

Obuka za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava u niškoj kasarni

U Centru za obuku pasa u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu u toku je realizacija šestomesečnog kursa za osposobljavanje vodiča pasa i dresuru pasa za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava (MES).

Na obuci u Nišu su profesionalna vojna lica iz više jedinica Vojske Srbije koja se obučavaju za dužnost vodiča službenih pasa za pronalaženje MES, dok odgovarajuću dresuru prolaze psi novouvedenih radnih linija rase nemački i belgijski ovčar.

Oni će po završetku osposobljavanja zajedno sa vodičima biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane

Obuka vodiča se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela, a težište je na izoštravanju i usmeravanju urođenih osobina pasa i njihovog najbolje razvijenog čula – čula mirisa.

Programom je obuhvaćena i socijalizacija pasa i njihovo navikavanje na različite uslove rada.

Zbog toga se, osim na vežbalištima Centra za obuku pasa, obuka izvodi i van kruga kasarne, na mestima veće koncentracije ljudi, motornih vozila i drugih spoljnih uticaja.

Foto: Ministarstvo odbrane

Ovo je jedan od najsloženijih i najzahtevnijih oblika obuke koji se realizuje u Centru, a uspešnim osposobljavanjem vodiča i službenih pasa unapređuju se sposobnosti Vojske Srbije za zaštitu i obezbeđenje štićenih lica, kao i objekata i pokretnih sredstava kojima raspolaže Vojska Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com