Društvo

Javna osuda profesoru dr Zoranu Goluboviću zbog plagijata

Komitet za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu utvrdio je da je profesor Medicinskog fakulteta Zoran Golubović, donedavni direktor Ortopedije u KC Niš, u svojoj monografiji “Lečenje ratnih rana ekstremiteta” nezakonito, kao svoja, publikovao brojna autorska dela profesora Milorada Mitkovića. Zbog toga mu je izrečena javna osuda, pišu Večernje Novosti.

Mera je izrečena na sednici Senata, a aferu o kojoj se priča kao o jednoj od nezapamćenih u akademskoj zajednici Niša, komisija je proveravala duže od pet meseci. Naime, odlukom veća Komiteta za profesionalnu etiku u koju je naš list imao uvid, profesor Golubović je učinio tešku povredu moralnog kodeksa – plagiranje naučnih, stručnih i umetničkih radova i ideja od strane člana akademske zajednice.

On je, kako se navodi, preuzeo crteže iz knjige “Primena spoljne fiksacije u traumatologiji, razvoj i primena aparata” autora prof. dr Milorada Mitkovića, koja se i danas koristi kao udžbenik za specijalizante, ne navodeći pritom izvor. Prikazao je brojne pacijente kao svoje, iako ih je lečio prof. Mitković, i to na originalan način, što se smatra velikim doprinosom i na međunarodnom nivou. Na 225 fotografija Golubović je prikazao spoljni fiksator u lečenju povređenih ne navodeći da je “fiksator po Mitkoviću”, čime je, kako se procenjuje, povredio Kodeks profesionalne etike Univerziteta u Nišu, navode Novosti.

Odlučivanju veća koje čine prof. dr Tomislav Okičić, predsednik, i članovi, profesori Danijela Stojanović, Svetlana Pavlović, Dejan Milić i Mića Stanković, o odgovornosti Golubovića, prethodila je sednica nastavno-naučnog veća Medicinskog fakulteta. Ono je sredinom novembra 2018. godine pokrenulo postupak protiv Golubovića, a potom donelo i zvanično mišljenje krajem januara ove godine da je on neovlašćeno koristio intelektualnu svojinu akademika Mitkovića.

Čak je i sama monografija, kako smo saznali, na Medicinskom fakultetu objavljena na neuobičajen način. Golubović je podneo zahtev ovoj ustanovi za odobrenje njene izrade još 2007. godine, ali se posle toga nikad nije oglasio. Monografija je objavljena tek deset godina kasnije sa tri recenzije, kako nalaže zakon, kada se ispostavilo da je ispod jedne od njih potpisan prof. Mitković, bez ikakve dozvole.

Uprkos brojnim pokušajima, novinar “Večernjih novosti” nije uspeo da dođe do izjave profesora Golubovića.

SLUČAJ STIGAO U TUŽILAŠTVO

ADVOKAT prof. Milorada Mitkovića, Budimir Perić, rekao je za “Novosti”, da je podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, kao i tužbu niškom Osnovnom sudu protiv Zorana Golubovića za krađu intelektualne svojine i nezakonito prisvajanje naučnih i stručnih radova. U niškom tužilaštvu kažu da očekuju da im stigne odluka Komiteta za profesionalnu etiku Niškog univerziteta, kako bi odlučili o daljem postupanju.

KNjIGA O ZBRINjAVANjU RANjENIKA

Knjiga “Lečenje ratnih rana ekstremiteta” govori o radu medicinskog osoblja na zbrinjavanju ranjenika tokom ratne 1999. godine. Sa više od 1.500 slika na 500 stranica, profesor dr Golubović je zabeležio događaje u hirurškoj sali u vreme bombardovanja Srbije od strane NATO.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com