Društvo

Univerzitet u Nišu do kraja maja dobiće novog rektora

Do kraja maja biće poznato ko će biti rektor Univerziteta u Nišu, od 1. oktobra kada to mesto napušta prof. dr Dragana Antića, koji je u četiri mandata a 12 godina bio prvi čovek niškog Univerziteta.

Mandat novog rektora će trajati do 30. septembra 2027. godine. 

Kandidaturu za rektora podnela su tri dugogodišnja naučna radnika: Dragan Mančić, aktuelni dekan Elektronskog fakulteta, Jovan Stepanović, redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i Nebojša Ranđelović, redovni profesor Pravnog fakulteta i državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

Članovi Saveta Univerziteta će od predloženih kandidata sa fakulteta, izabrati programe rada i kandidate za prorektore.

Zna se jedino rok da do kraja ovog meseca mora da bude izabran rektor ne i tačan datum. Nedavno je održana zajednička sednica Senata i Saveta Univerziteta  kada su kandidati govorili o svojim programima.

Dr Nebojša Ranđelović, redovni je profesor Pravnog fakulteta u Nišu i državni sekretar u Ministarstvu prosvete. Rođen je 1967. godine u Nišu, gde je 1991. godine diplomirao na Pravnom fakultetu. Magistrirao je 1998. godine, a doktorirao 2003. godine na istom fakultetu. Ranđelović je ranije bio direktor Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu, narodni poslanik, odbornik u Skupštini Niša.

Dr Nebojša Ranđelović, redovni je profesor Pravnog fakulteta u Nišu; Foto: Niške Vesti/arhiva

„Poseban akcenat stavljen je na digitalnu transformaciju univerziteta i veće korišćenje savremenih tehnologija u nastavi i administraciji. Istaknut je značaj jačanja saradnje sa privredom i razvoja inovacija na bazi istraživačkih rezultata“, piše u obrazloženju kandidature profesora Ranđelovića

On dodaje da je loš rad Fondacije uzrokovao decenijsko odlaganje završetka stanova za mlade naučne radnike u ulici Branka Krsmanovića. Prostorni kapaciteti većine fakulteta su nezadovoljavajući. Fakultet sporta i Fizičkog faspitanja i Fakultet umetnosti nemaju svoje zgrade, a zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta je neadekvatna.

„Posledica toga je činjenica da naši mladi talenti vežbaju i pohađaju nastavu u prostorima nekadašnjih mesnih zajednica. Sama zgrada Univerzitea, koja je i kulturno-istorijski spomenik, ruinirana je i neadekvatno održavana. Opšteprihvaćeni stav da je uzrok toga nedostatak novca, neprihvatljiv je izgovor. Okolnost da sam se prethodna dva mandata nalazio na funkciji državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, uverila je, najpre moju malenkost, a potom i rukovodstva većine falulteta u to da se može doći do državnih sredstava, projektnih fondova i međunarodnih fondova uz ozbiljnije angažovanje, veću zainteresovanost i predanost nosilaca rukovodećih funkcija na Univerzitetu. Jedan od zadataka novog rukovodstva Univerziteta je i realizcija navednih nerealizovanih zadataka u što hitnijem roku„, ističe ovaj dugogodišnji profesor. On navodi da mere za poboljšanje imaju tri ključna principa: fleksibilnost, multidisciplinarnost i digitalizaciju.

U slučaju da Ranđelović bude izabran za rektora Univerziteta u Nišu, napustiće mesto državnog sekretara u Ministarstvu prosvete.

Foto: Univerzitet u Nišu

Dr Jovan Stepanović, redovni je profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, a rođen je 1964. godine u Svrljigu gde je završio osnovnu školu. Srednju je završio u Nišu, a diplomirao je na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu 1989. god. Magistarsku tezu je odbranio 1993, a doktorsku disertaciju 1997. godune na istom fakultetu. Radio je kao profesor u Banja Luci, Travniku i Zrenjaninu, pored brojnih funkcija na Tehnološkom fakultetu obavljao je i poslove predsednika Odbora za statutarna pitanja Univerziteta u Nišu, sada prorektor za naučni rad i izdavačku delatnost. Kao naučni radnik bjavio je preko 90 radova u međunarodnim i nacionalnim časopisima i više od 150 radova na međunarodnim i nacionalnim skupovima.

Foto: Elektronski fakultet

Dr Dragan Mančić, aktuelni dekan Elektronskog fakulteta i redovni profesor dr Dragan Mančić, treći je kandidat u izboru za rektora.

Diplomirao je na Elektronskom fakultetu 1991. godine, a četiri godine kasnije i magistrirao.

Na istom fakultetu je doktorirao 2002. godine. U zvanje redovni profesor izbaran je 2013. godine, piše u biografiji, a ima 15 radova u časopisima sa IMPACT faktorom.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Programi su relativno slicni , i to je normalno. Cinjenica da je Stepanovic bio prorektor , sad mu je u ekipa sadasnji rektor-zasto nisu za 12 godina to u radili ? A Mancic ? Ajmo sad da se kandidujemo za dekana.. .Jedino Randjelovic sagledava Univerzitet kao celinu !

  2. Hah pokrao se dovoljno da narednih 12 godina moze da planduje. Ali ima strankica bolje mesto za njega sad verovatno. Propast. Žali Bože

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com