Virus KoronaZdravlje

Izgradnja niške laboratorije „Vatreno oko“ pri kraju

Izgradnja savremene laboratorije “Vatreno oko” u Nišu ulazi u završnu fazu. Trenutno se radi njeno opremanje, a uporedo i edukacija medicinskog osoblja koje će tu raditi.

Reč je o laboratoriji kakvu Niš do sada nije imao i u kojoj će se obavljati identifikacija virusa i utvrđivanje nivoa antitela, metodama koje se primenjuju u najmodernijim medicinskim ustanovama u svetu.

“Radi se punom parom. Trenutno se vrši setovanje robota, a uporedo sa tim teče i edukacija medicinskog osoblja koje će raditi u laboratoriji. U svemu nam pomažu eksperti iz Francuske i Danske, tako da možemo da kažemo da su pripreme za početak rada laboratorije u toku”, kaže prof. dr Miodrag Stojanović v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Niš.

Laboratorija je prema ranijim najavama trebalo da otpočne rad već sredinom ovog meseca, ali su zbog kašnjenja početka izgradnje, svi rokovi pomereni. Poslednja faza je i najkompleksnija, te je teško i nezahvalno precizirati kada će laboratorija biti u funkciji. Postoje indicije da bi se to moglo očekivati krajem jula ili početkom avgusta.

Foto: V.M.

Laboratorija “Vatreno oko” spada u red najsavremenijih, a rad u njoj će biti potpuno automatizovan pod posebnim klimatskim, bezbednosnim i uslovima visoke zaštite. Kapacitet niške laboratorije je oko hiljadu uzoraka na dan, a osim zdravstvenih ustanova u Nišu, ovde će se raditi virusološke i serološke analize za pacijente sa teritorije južne i jugoistočne Srbije, kao i sa prostora Kosova i Metohije.

Laboratorija se nalazi na prostoru između nekadašnje Klinike za interne bolesti i Instituta za javno zdravlje, nadomak Infektivne klinike i radiće u sklopu Kliničkog centra Niš. Jedna je od dve laboratorije koje je Srbiji donirala Narodna Republika Kina na ime pomoći u borbi sa virusom Kovid 19.

Projekat i izgradnja objekta laboratorije poverena je domaćim izvođačima uz dogovor sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com