Hronika

IN MEMORIAM: Preminula Mica V.ĐENIĆ, profesorka književnosti i nekadašnja direktorka Istorijskog arhiva (1948-2023)

Nakon kraće bolesti iznenada je preminula, 13.avgusta 2023. godine, članica Udruženja stvaralaca Niša, Mica V. Đenić, profesor književnosti, nekadašnja direktorka Istorijskog arhiva Niš. Sahrana profesorke Mice V.Đenić obaviće se u utorak, 15.avgusta u 12:00 sati na Groblju u Babušnici.

MICA V. ĐENIĆ je rođena 9.12.1948. godine u Crvenoj Jabuci, opština Babušnica. Gimnaziju je završila u Babušnici, a Filološki fakultet u Beogradu. Od 1978. živi i radi u Nišu, kao profesor književnosti u obrazovanju, a potom u SO Niš – Sekretarijatu za društvene delatnosti na mestu savetnika za obrazovanje.

Na mestu savetnika istakla se u radu na obrazovanju odraslih. Za postignute rezultate u toj oblasti, dobitnik je Vukove nagrade Zlatno slovo (1990), koje dodeljuje Republički akcioni odbor za elementarno obrazovanje odraslih.

Od 1992. radi u Istorijskom arhivu Niš u informativno-propagandnoj službi i biblioteci. U cilju prezentacije arhivske građe, uspešno je sarađivala sa mas-medijima. Pripremani su mnogi prilozi za Nišku i TV5 televiziju u realizaciji Aleksandra Rajskog i Stele Jovanović. Sarađivala je i sa štampanim medijima; objavljivala mnogobrojne članke u Narodnim novinama i Niškom analitičaru. Ovakav način prezentacije animirao je učenike i profesore osnovnih i srednjih škola, koji su po grupama posećivali Arhiv i slušali predavanja o ustanovi koja čuva najveće blago: pisanu reč. U istom cilju, osmislila je mnogobrojne izložbe, kao urednik kataloga, uvodnih reči i promocija.

Aktivno je sarađivala sa Arhivom Srbije. Na predlog Društva arhivista Srbije doneta je odluka o pokretanju informativnog biltena Arhiva Srbije Arhivski glasnik (2007). Кao član redakcije, svaki broj je propratila prilogom iz Istorijskog arhiva Niš. Pisala je i odrednice za Maticu srpsku na projektu Srpskog biografskog rečnika. U vreme njenog mandata direktorke Arhiva (2001–2004) otpočelo je renoviranje zgrade (2001), izdata monografija Istorijski arhiv Niš (1948–1998), 2002, autora Dragoljuba Ž. Mirčetića, i osnovan časopis Peščanik (2003).

U penziju odlazi 2010. sa zvanjem arhivskog savetnika. Od tada se pretežno bavi lektorisanjem knjiga i rukopisa svojih prijatelja, prvenstveno iz sastava Udruženja stvaralaca Niša Car Кonstantin, čiji je član od osnivanja. Osim toga, bila je član redakcije časopisa Stubovi baštine Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš i član redakcije nedavno izašle monografije Crvenog krsta 140 godina Crvenog krsta u Nišu, autora Đorđa Stamenkovića i Stojana Prokopovića. Pisala je enciklopedijske odrednice i stručne radove za razne potrebe. U jednom tragičnom trenutku, iz njenog srca se otrgla knjiga Кad vreme stane…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

2 Komentara

  1. Zauvek ces biti u nasim srcima.
    Bila si jedinstvena!!!
    Porodice Adamovic i Boskovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com