Društvo

Humana advokatica iz Niša je prerano preminula, njena humanitarna akcija „Srce sa juga“ živi i dalje

Humanitarna akcija “Srce sa juga” koju je pokrenula prerano preminula advokatica iz Niša Marija Takić Pešić (33) i dalje živi. Kao i u godinama kada je Marija osmislila i pokrenula akciju, novogodišnje paketiće dobiće deca koji boluju od onkoloških bolesti i deca iz ekonomski ugroženih porodica. Paketiće će ovog puta prikupiti i podeliti njen suprug Zoran Pešić, njene prijateljice i saradnice iz advokatske kancelarije.

Marija je izgubila bitku sa teškom bolešću oktobra prošle godine, samo četiri meseca nakon što je na svet donela devojčicu Laru.

Foto: Zoran Pešić/privatna arhiva

Posle smrti plemenite advokatice, njen suprug, takođe advokat, odlučio je da nastavi humanu misiju – sa saradnicima je organizovao prikupljanje i podelu paketića za ugroženu i bolesnu decu. Sakupili su 2.000 paketa i napravili 500 novogodišnjih paketića.

Prema Zoranovim rečima, od početka decembra ponovo prikupljaju igračke, slatkiše, školski pribor, garderobu i sve ostalo što je prikladno da se nađe u paketićima.

“Humani ljudi mogu da dođu i da doniraju sve što mogu i žele do 25. decembra. Nakon tog datuma podelićemo paketiće. Donacije prikupljamo na dve adrese, jedna je u Nišu, to je moja advokatska kancelarija u Ulici Ćirila i Metodija 17, a druga je adresa Marijinog oca u Leskovcu, Mlinska 19”, izjavio je Zoran za naš portal.

On je istakao da će i ovoga puta raditi kao što je Marija radila, tako da će svaki paketić biti personalizovan, odnosno radiće se za decu po njihovom uzrastu i polu.

Foto: Zoran Pešić/privatna arhiva

“Akcija „Srce sa juga“ je nastavak Marijinog humanitarnog rada. Ne smatram to svojom obavezom. Smatram da Marija mora da nastavi da živi na neki način. Bila je previše plemenita osoba, previše je dobra učinila da bi se njenim odlaskom to tek tako završilo. Dok god traje ova akcija, smatram da će i ona da postoji i da je među nama. Znam da bi ona to nastavila da radi svake godine, jer je uživala u tuđoj sreći podjednako kao u svojoj, ako ne i više, a naročito ako su deca u pitanju”, rekao je Zoran.

Nažalost, opaka bolest sa kojom se borila i pre trudnoće, nije dozvolila mladoj advokatici da dugo uživa u svojoj sreći nakon rođenja deteta. Njena Lara sada ima godinu i po dana, i po Zoranović rečima, svakim danom sve više podseća na svoju majku.

Foto: Zoran Pešić/privatna arhiva

“O devojčici brinu Marijini roditelji i ja, a pomažu nam i moji roditelji i drugi rođaci. Možda će neko reći da sam pristrasan jer je reč o mom detetu, ali zaista je zlatna i raste u jednu fantastičnu devojčicu. Već prepoznajem u njoj neke Marijine obrise, prepoznajem Marijin karakter, što mi je izuzetno drago. Kao otac najsrećniji bih bio da ona nasledi Marijin karakter, izgled, odnosno sve ono što je Marija imala, a imala je mnogo toga lepog i vrednog”, kazao je Zoran.

Devojčica je još mala, dodao je, tako za sada na slikama još ne prepoznaje svoju mamu.

“Uz pomoć psihologa i pedagoga naći ćemo najbolji način da joj predstavimo njenu mamu, da bi na najbolji mogući način to prihvatila. Znaće svakako kakva je ona bila i koliko je dobra bila”, istakao je Zoran.

Marija Takić Pešić rođena je 1989. godine u Leskovcu. Završila je Petu beogradsku gimnaziju a diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2014. godine sa prosečnom ocenom 9,21. U Londonu je završila Pravnu školu poslovnog engleskog jezika, akreditovanu od strane “British Council”. Pripravnički staž obavila je u advokatskoj kancelariji Takić u Leskovcu, čime je nastavila dugogodišnju porodičnu advokatsku tradiciju.
Od 2017. godine bavila se advokaturom. Uspešno se bavila zastupanjem klijenata u građanskim i krivičnim postupcima, a usko je bila specijalizovana za porodično pravo, naročito u bračnim sporovima, postupcima povodom nasilja u porodici, kao i postupcima radi ostvarivanja prava na obavezno izdržavanje.

Marija Takić Pešić; Foto: Zoran Pešić/privatna arhiva

Osim advokaturom bavila i humanitarnim radom, a njene akcije dirnule su Srbiju. Na Božić 2021. godinesa suprugom Zoranom pokrenula je humanitarnu akciju podele više od 500 paketića siromašnoj deci i deci bez roditeljskog staranja u Nišu i Leskovcu. Godinu dana ranije, obezbedila je 40 paketića za decu na niškoj onkologiji, za šta je bila nagrađena plaketom NURDOR-a.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com