Društvo

GОSPODO VOJNICI, srećan Dan vojske Srbije

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske. Juče je, tim povodom, održan defile niškog Vojnog orkestra.

ZNAČAJ DRUGOG SRPSKOG USTANKA

Drugi srpski ustanak predstavlja temelj za stvaranje srpske države i srpske vojske. Kao posledica samostalnosti srpske države, stvarena je  stajaća vojska i ustanovljena Garda, od 76 mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća.

Kako je stvaranje stajaće vojske, od najpre „upisnika“, a kasnije „soldata“, prošlo neopaženo od Porte, Narodna skupština je ozvaničila naziv „soldati“.

Uvode se prvi regruti, koji su ostajali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen.

Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu. Ustanovljene su uniforme, odnosno „mundiri“.

POVEZANOST NARODA I VOJSKE

Srpska vojska nastala je iz ustaničkih četa, dakle iz naroda koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu. Tu leže koreni duboke povezanosti našeg naroda i naše vojske.

“Vojska Srbije neguje ovu suštinsku vezu, tako da i u uslovima profesionalizacije ostaje privržena građanima Srbije i pomaže im kad god je to potrebno. Građani, takođe, prepoznaju tu sudbonosnu povezanost i cene napore koje vojska čini za opšte dobro”, piše na sajtu Vojske Srbije.

Poslednjih godina primetno je veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka, zaposlenje u svojstvu profesionalnog vojnika i za školovanje u Vojnoj gimnaziji i na Vojnoj akademiji.

PREMA NOVOJ ORGANIZACIJI, VIDOVI VOJSKE SRBIJE SU:

Kopnena vojska i Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana.

RODOVI SU: pešadija, oklopne jedinice, artiljerija, inžinjerija, artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva, avijacija, rečne jedinice i jedinice za elektronska dejstva.

SLUŽBE U VOJSCI SRBIJE DELE SE NA OPŠTE I LOGISTIČKE

OPŠTE SLUŽBE SU: kadrovska, telekomunikacije, obaveštajna, bezbednosna, informatička, atomsko-biološko-hemijska, vazdušno osmatranje i javljanje,
geodetska, pravna, finansijska i meteorološka i navigacijska služba.

LOGISTIČKE SLUŽBE SU: tehnička, intendantska, sanitetska, saobraćajna,
veterinarska i građevinska služba.

U odnosu na raniju organizaciju Vojske, status roda izgubili su veza, ABHO i VOJ, koji su postali službe, a postojećim službama pridodate su obaveštajna, bezbednosna i meteorološka i navigacijska služba.

DEFILE VOJNOG ORKESTRA

Defile Vojnog orkestra Niš, koji je održan 22. aprila,  otpočeo je nastupom na Trgu kralja Milana, nakon čega je nastavljen u Obrenovićevoj ulici i na Trgu kralja Aleksandra.

Građani Niša imali su priliku da uživaju u njihovom izvođenju  marševa i koračnica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com