DruštvoKultura

Fotografije, ilustracije i važna dokumenta stara čak 145 godina ruskih dobrovoljaca na izložbi u Nišu

U Paviljonu u Tvrđavi otvorena je izložba „Povratak generala: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju”, autora prof. dr Alekseja Timofejeva. Njima je podignut spomenik kod Aleksinca 1880. godine. U znak sećanja na jednog od njih, čuvenog grofa Rajevskog, koji je bio inspiracija za lik Vronskog u delu „Ana Karenjina“, podignuta je i crkva Sveta Trojica u Gornjem Adrovcu, u narodu poznata kao „Rajevska“.

Fotografije i ilustracije hrabrih dobrovoljca, koje je predvodio Mihail Černjajev, deo su izložbe „Povratak generala“ koja je posle Beograda i Kruševca postavljena i u Nišu u Paviljonu u Tvrđavi.

Emilija Ćoćić, direktorka GSLU

“Izložba sadrži fotografije, ilustracije, dokumentaciju iz ličnog fonda Aleksandra Čenjajeva, koji je imao ključnu ulogu na frontu, ali i na polju propagande i čije se zasluge Srbiji pamte i danas. Narednih dana će stručno vođenje kroz izložbu da priredi i sam autor, istoričar prof. dr Aleksej Timofejev”, istakla je direktorka Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu Emilija Ćoćić.

Na hiljade ruskih dobrovoljaca, pod vođstvom generala Mihaila Černjajeva, pre 145 godina došlo je u Srbiju da pomogne pravoslavnoj braći Balkana u oslobađanju od osmanskog ugnjetavanja. U to vreme srpska vojska imala je oko 5.000 vojnika i 200 oficira. Slovenski komitet za podršku provoslavnih Slovena registrovao je i finansirao 4.303 ruska doborovljca. Osim njih, na stotine dobrovoljaca došlo je samostalno. O ulozi ruskih dobrovoljaca u oslobađanju od Turaka govori izložba “Povratak generala” čije se zasluge u Srbiji pamte i danas.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Lepo je to da i građani Niša imaju prilike da vide ovu važnu izložbu koja posle Beograda i Kruševca stiže u Niš. Kroz ovu izložbu možemo da vidimo šta su to sve ruski generali ostavili nama za amanet. Ovom prilikom zahvaljujem Ruskom domu i Ambasadi Rusije u Srbiji. Sa ambasadorom sam nedavno imala susret i dogovorila da sva ona istorijska obeležja Srpsko-Turskih ratova u kojima su učestvovali i Ruski dobrovoljci jasno zaštitimo. Veliki broj obeležja ima i u Aleksincu i mi smo spremni da zajedno apliciramo i prema Ministarstvu i prema ruskim fondovima. Ovo je prava prilika da i naši osnovci i srednjoškolci vide sve ono što uče, a možda ne piše u istorijskim udžbenicima”, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je i otvorila ovu značajnu izložbu.

Predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić istakao je značaj ove izložbe za naš grad, ali za čitavu Srbiju.

Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša

“Mi smo tu da održimo našu tradiciju i da pokažemo šta su to ruski dobrovoljci radili na našoj teritoriji još pre 145 godina, položili svoje živote za našu slobodu, i mi moramo da sačuvamo sećanje na njih. Čast i zadovoljstvo je jedna stvar, a ono što svi mi iz gradskih institucija moramo da učinimo je da što veći broj ljudi, naravno poštujući epidemiološke mere, poseti ovu izložbu. Veoma je bitno da ostavimo upečatljiv dokaz da smo i mi dali doprinos u očuvanju tradicije i naše istorije”, kazao je dr Džunić.

Izložbu u Nišu realizuje Ambasada Reuske federacije u Republici Srbiji, Ruski dom u Beogradu i Grad Niš. Otvorena je do subote, 30. oktobra od 12 do 17 časova uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ovo je izložba, koju treba da prati Muzej ili Arhiv, nikako GSLU. U pitanju je istorija a ne istorija umetnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com