Kultura

Izložba Ivana Milenkovića “UN/NATURAL“ u Paviljonu u Tvrđavi

U Paviljonu u Tvrđavi do 18. septembra Nišlije će moći da pogledaju izložbu „UN/NATURAL Ivana Milenkovića. Radi se o umetniku mlađe generacije čija se profesionalna karijera može pratiti od 2013. kada je započeo svoju samostalnu izlagačku karijeru.

U fokusu interesovanja ovog umetnika nalazi se čovek kao jedinka izložena uticajima savremenih digitalnih tehnologija koje poseduju transformativnu moć komunikacije.

Makluan (jedan od nauticajnijih teoretičara medija XX veka) je proučavajući dejstvo elektronskih medija na čoveka još šezdesetih godina XX veka ostalog naglasio:

„ Približavamo se tehnološkoj simulaciji svesti, u kojoj će se kreativni proces saznavanja kolektivno i ujedinjeno proširiti na ljudsko društvo u celini…Električna tehnologija nam je prodrla kroz zidine“, piše on…“a mi gluvi, slepi, nemi i obamrli čekamo na njen susret s Gutenbergovom tehnologijom”.

Okružen eksplozijom društvenih mreža danas čovek se okrenuo samom sebi zatvarajući se u sopstveni izolovani, prividno idealan prostor izbegavajući direktne kontakte kao nepotrebne.

Digitalno doba proizvelo je sa jedne strane mnoštvo potrebnih, ali i nepotrebnih informacija koje dobijamo u svakom trenutku, sa druge strane usamljenost, pasivnost kao i različita asocijalna stanja.

Milenković je u svoj osmišljeni koncept postavio sliku koja je rađena na klasičan način /ulje na platnu sa motivima različitih portreta čija su lica osvetljena snopom svetlosti koje dopire sa ekrana / naglasivši pitanja između dobrih i loših strana digitalne tehnologije.

Naslov njegove izložbe NE/PRIRODNO upućuje na srž problema gde njegovi likovi poptpuno izolovani od stvarnog sveta, pa bio to i živopisan pejzaž, postaju potpuno nesvesni gde se nalaze udubljeni u dešavanja na ekranu .

Posedujući realizam u radu, a istovremeno moderan pristup kroz zanimljiv, savremen koncept Milenković na sugestivan način upućuje kritiku savremenog društva i otuđenja koju nosi sa sobom prekomerna upotreba interneta.

Biografija

Rođen je 1988.godine u Leskovcu. Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, a potom i master studije na istom Fakultetu.Član ULUS-a od 2012. godine.
Samostalno je izlagao dvanaest puta u Leskovcu, Beogradu, Parizu, Novom Sadu, Vranju, Palermu i Beču. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su značajnije:
Pohvala žirija na 16. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu, 2022.
Prva nagrada za sliku ,,Smartphone Light 12’’ na 58. Oktobarskom salonu u Leskovcu. /2020/
BIAFARIN Nagrada za mladog umetnika na izložbi Nord Art 2019, Budelsdorf, Nemačka./2019/
Prva nagrada za sliku ,,Laptop light “ na 53. Oktobarskom salonu u Leskovcu. /2015/
– Prva nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za mozaik „Pas“./2010/.
Živi i radi u Nišu.

Izložbu UN/ NATURAL publika će moći da poseti do 18. septembra u Paviljonu niške tvrđave.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com