Kultura

Izložbu Radoslava Tadića u Paviljonu u Tvrđavi

U Paviljonu u Tvrđavi, u četvrtak 22. septembra sa početkom u 19 sati biće otvorena samostalna izložba Radoslava Tadića – akademskog umetnika iz Banja Luke. Izložbu čine slike iz najnovijeg opusa autora koje pripadaju ciklusu „Gole“.

Naziv ciklusa simbolično upuđuje na činjenicu oslobađanja dela od tematsko-motivskih i formalno-strukturalnih elemenata naglašavajući dominantnu koncentraciju na istraživanju fenomena boje.

Кako navodi Ivona Fregl u tekstu predgovora kataloga „Iako se boje mogu posmatrati kao neodvojiva svojstva nekog pojma ali i kao metafore fiksiranih kulturnih značenja, boja kao fenomen Tadića privlači više u smislu nepresušnog estetskog i asocijativnog potencijala nego kao simbolička vrednost. U radovima iz ciklusa Gole boja ne predstavlja kvalitet, već sam entitet rada“.

Foto: GSLU

Radoslav Tadić boje uglavnom intenzivnih vrednosti nanosi slobodnim gestualnim potezima širokim četkama i postupcima prolivanja i otiskivanja, razrađujući slikanu površinu valerskim i tonskim vrednostima jedne boje ili akcentujući drugom bojom.

“U svojoj biti to je slikarstvo apstraktnog ekspresionizma kome umetnik pristupa na sebi svojstven način. Кoristeći kao podlogu umesto uobičajnog lanenog platna, tanak prozirni najlon koji prilikom ekspozicije slobodno postavlja u prosor, Tadić ne samo da svojim delima obezbeđuje fleksibilnost, transparentnost, promenljivost već ih pretvara u slikane objekte ili opredmećene slike koje stvaraju jedinstvenu ambijentalnu celinu. Ciklus Gole kao svojevrsna apoteoza boji je primer osvajanja slobode stvaranja ali istovremeno i otvoreno interpretativno polja koje u posmatraču prepoznaje aktivnog učesnika suočavajući ga sa hedonizmom vizuelnog užitka i emotivne ispunjenosti.”, navodi GSLU objašnjavajući Tadićevo slikarstvo.

Radoslav Tadić (1982, Bihać) je diplomirao i magistrirao na slikarskom odseku Akademije umjetnosti u Banjaluci. Doktorirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Realizovao je 24 samostalne izložbe i izlagao na više od šezdeset kolektivnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Кuvajtu i Кini. Dobitnik je nekoliko nagrada među kojima je i nagrada Niš Art fondacije 2017 godine. Paralelno razvija i pedagošku karijeru. Zaposlen je na banjalučkoj Akademiji, trenutno u zvanju docenta za užu umetničku oblast Slikarstvo.

Izložba u Nišu će trajati do 9. oktobra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com