Zdravlje

Dr Milić: Oprema koju ćemo dobiti od američke vojske učiniće naše laboratorije najsavremenijim na Balkanu

Klinika za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš dobila je značajnu donaciju od  Evropske komande američke vojske i Ambasade SAD-a u Beogradu. Klinika je dobila 1.800 skafandera za višekratnu upotrebu koji se koriste u lečenju pacijenata koji su infektivni. Vrednost donacije je preko 15.000 dolara.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju KC Niš dr Dragan Milić je ovom prilikom najavio i novu donaciju u apartatima koja će u Niš stići 3. oktobra, a vrednost te donacije je  preko milion dolara. Aparati koji stižu oktobra najmoderniji su ovog trenutka u svetu, a laboratorije u kojima će oni biti ugrađeni na Klinici i Medicinskom fakultetu biće po opremljenosti jedinstvene na Balkanu i jedne od najboljih u Evropi.

‚‚Saradnja sa Evropskom komandom američke vojske traje već pet godina i na naše veliko zadovoljstvo dobili smo do sada veliki broj donacija koje se mere milionskim iznosima u dolarima, a od značaja su našem gradu i jugu Srbije. Danas smo dobili 1.800 skafandera za višekratnu upotrebu i mogu se koristiti u lečenju pacijenata koji su infektivni. Ideja je da se zaštitnom opremom obezbedimo za eventualni drugi talas koji se očekuje na jesen i na zimu. Nadamo se da ga neće biti, ali mi nemamo prava da ga dočekamo nespremni”- kazao je dr Milić.

On je dodao da već narednog meseca, početkom oktobra, stiže još jedna donačija od istog donatora čija je vrednost preko milion dolara.

‚‚U pitanju su mašine za laboratorije, a danas nam je potvrđeno da će one u naš grad stići 3. oktobra. Nadamo se da  ćemo već u prvim danima nakon toga opremiti laboratorije na Klinici i Medicinskom fakultetu gde otvaramo novu medicinsku laboratoriju. Aparatura koju dobijamo je apsolutno najmodernija aparatura na svetu koja trenutno postoji, a laboratorija na Medicinskom fakultetu će biti jedinstvena na Balkanu, a sigurno jedna od najboljih u Evropi”- istako je Milić.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju se zahvalio donatorima  na tako moćnoj donaciji koja će značajno uticati na kvalitno lečenje pacijenata u Nišu i u mnogome njihovo lečenje učiniti sigurnim.

Foto: V. P.

‚‚Deo mašina koji stiže na Kliniku  služiće za ispitivanje pacijenata za transplantaciju. Danas kada radimo transplantacije bubrega, na primer, uzorke tkiva moramo da šaljemo za Beograd kako bismo  merili kontabilnost donora i primaoca. To radimo tako što fizički tkivo šaljemo za  Beograd jer se to sada kod nas u Srbiji radi jedini na Institutu za trasfuziologiju. Na taj način  gubimo ponekad i 12 do 15 sati dok ne dobijemo povratnu informaciju o tipizaciji tkiva. Što se  duže čeka to je kvalitet doniranog organa manji. Kada budemo stavili novu aparaturu u funkciju  mi ćemo  biti jedini samostalni transplantacioni centar u Srbiji. Ovde se radi transplantacija, ali se ovde radi i tipizacija tkiva. Kolege koje rade transplantacije u Beogradu takođe šalju tkivo Institutu, ali im to nije realno problem jer za njih je to 15 minuta, a kada mi šaljemo tkivo to je 250 kilometara” – rekao je Milić.

Biće to značajan iskorak u programu transplantacije, kazao je Milić i dodao da je siguran da nakon donacije ovih aparata  program transplantacije dalje rasti.

‚‚Krenućemo i sa transplantacijama jetre i sa, biće to kruna svega, transplantacijama srca jer je ovo Klinika za kardiohirurgiju” – naglasio je Milić.

Aparatima koji stižu na Medicinskom fakultetu u drugoj laboratoriji moći će da se radi genska tipizacija patoloških promena, recimo, kod karcinoma dojke.

‚‚Sada kod karcinoma dojke uglavnom radimo samo PH identifikaciju i tipizaciju tumora, a sa ovom aparaturom moći ćemo da odredimo genski tip tumora. To znači  da ćemo moći da radimo individualizaciju terapije za svakog pacijenta. Kapaciteti i mogućnosti se toliko šire da nas ograničava samo naša stručnost i interesovanje, a ja sam  siguran da će to biti iskorišćeno na najbolji način poznavajući kolege koje će raditi na tim mašinama” – naglasio je Milić.

Aleks Pedraza, potpukovnik Američke vojske predstavnik Evropske komande američke vojske je kazao da je danas stigla donacija u vidu zaštitne opreme za potrebe Kliničkog centra u Nišu jer žele da ovaj centar i deo Srbije bude pripremljen za eventualnu pandemiju.

Foto: V. P.

‚‚Pomažući jedan  centar i jednu zemlju pomažemo svima jer svi zajedno treba da se borimo protiv ove bolesti. Pomoć koju je dr Dragan Milić sada vama predočio samo je jedan deo  pomoći koju naša Kancelarija pruža i drugim gradovima u Srbiji  i drago mi je da se ta oprema koristi za boljitak svih građana Srbije. Nama je drago što možemo da pomognemo najranjivijim kategorijima građana u zemlji” – istako je Pedraza.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Pisem ja sve vreme americki placenik i lobista. U redu je imati SAD za prijatelje ali tolike pertle…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com