Servisne

Dolazi proleće, temperature zimske

U utorak, 20. marta 2018, proleće stiže tačno u 17 časova i 15 minuta. Nekoliko dana kasnije počeće i letnje računanje vremena.

Iako su se malo (ili – malo više) izmešala godišnja doba, zvanično i ovo proleće 2018. trajaće deo marta, ceo april i maj i deo juna, na našoj severnoj Zemljinoj polulopti. U isto vreme na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Na dan početka proleća, tj. prolećnu ravnodnevnicu, obdanica i noć traju oko 12 sati.

Zanimljivo je da su proleće i leto duža od jeseni i zime sedam dana, trinaest sati i oko 45 minuta. Proleće se trenutno godišnje skraćuje, a leto produžava po jedan minut. Zima se takođe skraćuje, a jesen produžava po 30 sekundi.

Proleće, od 20. marta?!

Iako smo navikli da proleće počinje 21. marta, od 2008. nije tako. Do 2100. godine proleće će počinjati 20. marta pa čak i 19. marta!

Astronomski magazin objašnjava da je „kriv“ kalendar koji koristimo a koji kaže da je svaka četvrta godina prestupna. Ali, isto tako se kaže da svaka poslednja godina u veku nije prestupna osim ako nije deljiva sa brojem 400.

To znači da 1800. i 1900. nisu bile prestupne ali je to bila 2000. godina. Tako je dobijen jedan „neplanirani dan više“ pa je posledica toga bila da se proleće sa 21. marta „preselilo“ na 20. mart.

Naš naučnik Milutin Milanković svojevremeno je predlagao kvalitetniji kalendar ali njegov predlog nije usvojen.

U Srbiji hladno

Početak proleća narednih godina:
• 2019… 20. mart, 22.59;
• 2020… 20. mart, 4.50;
• 2021… 20. mart, 10:37;
• 2022… 20. mart, 16.33…

Uprkos tome što dolazi proleće od srede do petka cela Srbija biće u belom ruhu. Na severu se očekuje snežni pokrivač visine od 5 do 10, u ostalim krajevima od 10 do 20 cm.

Kako se navodi, do 25. marta će biti hladno sa pojavom jutarnjeg mraza (od minus četiri stepena do nule) i dnevnim temperaturama znatno ispod prosečnih vrednosti.

Uz niže temperature vazduha, očekuje se i duplo više kiše u odnosu na prosek, a moguća je pojava susnežice i snega koji se neće dugo zadržavi na tlu, rekao je za Niške Vesti Zoran Vasiljević, rukovodilac meteorološke službe u Nišu.

Pomeramo sat za vikend

Letnje računanje vremena počinje 25. marta 2018. godine, kada časovnike treba pomeriti sa jedan sat unapred.

Ministarstvo privrede je saopštilo da, na osnovu Zakona o računanju vremena, letnje računanje vremena u 2018. godini počinje 25. marta u 2 sata tako što se pomeranjem za jedan čas unapred vreme u 2 sata računa kao 3 sata.

Svakog poslednjeg vikenda u martu se pomera sat i prelazi na letnje računanje vremena, da bi se potom poslednjeg vikenda oktobra vratili na zimsko računanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com