DruštvoKultura

Čuvari srpskog neba prethodnih 100 godina

„Nebo na dlanu-vek vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja” naziv je knjige autora pukovnika u penziji Rajice Boškovića, koja će biti promovisana u utorak 19. juna od 13 časova u Domu vojske u Nišu.

Knjiga bivšeg komandanta 31. bataljona vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja (VOJIN) jedan je u nizu projekata kojima se obeležava vek od formiranja prve radarske mreže u zemlji koja tada nije imala ni struju u većini krajeva.

Autor Rajica Bošković, opisao je ceo vek VOJIN-a u koji je stalo sve, od naredbe vojvode Radomira Putnika za formiranje izviđačke stanice 1915. godine do herojstva pripadnika ovog roda u borbi protiv NATO-a agresora 1999. godine.

Reč je o svojevrsnoj monografiji pisanoj na osnovu svedočenja bivših i sadašnjih pripadnika jedinice, sa mnogo istorijskih činjenica, podataka o radarima koji su se koristili u raznim periodima, kao i citata iz ratnih dnevnika vojnika i starešina.

“Ovom knjigom obeležavamo jedan značajan jubilej i delo koje ostaje kao amanet budućim generacijama. Obuhvata početak, razvoj i ono što je sada aktuelno u ovoj oblasti, rečju, od prvih radara do nastanka VOJIN-a”, kaže autor.

Knjiga “Nebo na dlanu” sadrži posebno poglavlje o učešću 126. brigade VOJIN u ratnim dejstvima od 1991-1999. za šta je ova jedinica, kao jedna od 5 najboljih, odlikovana Ordenom narodnog heroja.

“Knjiga je omaž svim generacijama koje su do sada stvarale ovu službu. Dobar deo knjige posvećen je našim kolegama koji su poginuli na Banjici i deo su istorije razvoja odbrane srpskog neba”, ističe autor.

Autor monografije Rajica Bošković je starešina sa izuzetnim životnim i ratnim iskustvom, čovek koji je neposredno rukovodio obnovom jedinice u periodu neposredno nakon rata 1999. godine.

?

Na promociji knjige u Domu vojske, govoriće Zamenik komandanta KoV general Glišović, penzionisani generali Vladimir Lazarević, Radomir Gordić, Vidosav Kovačević i drugi. Nakon promocije prdviđen je razgovor sa autorom ovog dela.

Promociju knjige organizuje Kmanda 31. bataljona VOJIN, a ulaz na promociju je slobodan.

Pre Niša, knjiga “Nebo na dlanu” je promovisana u Beogradu, Kraljevu i Novom Sadu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com