Kultura

Monografija o Slavku Štimcu predstavljena u Nišu: Priča o Slavku kroz filmove i sećanja

Monografija “Slavko Štimac – tihi heroj ekrana i dokumentarni film o ovom glumcu predstavljeni su danas na “Filmskim susretima” u Nišu, kao deo pratećeg programa Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma.

Selektor festival Dejan Dabić podsetio je da, već po tradiciji, dobitniku nagrade za životno delo “Pavle Vuisić”, a Slavko je to bio prošle godine, pripada izrada monografije i filma, kao nagrada festivala, Udruženja filmskih glumaca i Centar filma.

“Marko Misirača je napisao monografiju, a Srđan Penezić je snimio film u produkciji Centar filma. Kako je, između ostalog rečeno u monografiji, Slavko Štimac je tokom pola veka odigrao više od 80 uloga u filmovima i televizijskim projektima širom nekadašnje Jugoslavije i sveta”, rekao je Dabić.

Naš proslavljeni glumac je kazao da je oduševljen time kako je Misirača uradio monografiju i da je najveći deo posla sam odradio, a njemu prepustio da samo ispravi ono što mu se ne dopada.

 

Slavko Štimac, glumac

“Ideja je bila da priča o meni bude što autentičnija, da se izbegne konvencionalni pristup. Nismo doveli ljude koji bi o meni pričali, ima samo isečaka iz filmova i mojih sećanja. Čini mi se da je ovako istinitije i intimnije”, kazao je Štimac.

Na pitanje novinara koju bi ulogu izdvojio kao onu koju bi obeležila njegovu karijeru i šta smatra svojim sledećim izazovom Štimac je odgovorio da nema takve uloge i da ne razmišlja o profesionalnim izazovima na taj način.

“Svaka uloga je drugačija i svaki posao je drugačiji. Kad god sam radio neki posao uvek je bilo kao da počinjem iz početka, kao da nikada pre toga ništa nisam uradio, što je otprilike tako, naravno nije potpuna istina. Nalazite se pred nepoznatim i onda polako sklapate lik na osnovu scenarija i pronalazite neku inspiraciju. Pokušavam da budem profesionalac čitav svoj život i osećam kao obavezu da dam sve od sebe. Mislim da je to ispravan pristup u svakom poslu”, kazao je Štimac.

Pisac monografije Marko Misirača istakao je da smatra da je Slavko Štimac možda najreprezentativniji naslednik i baštinik one glume pred kamerama koju je baštinio Pavle Vuisić, Slobodan Cica Perović i Slobodan Aligrudić.

„Ta vrsta glume u kojoj vidite i domah prepoznate glumca, a onda vas on nekim tajnim putevima, iznutra, svojim emocijama dovede do neslućenih emocija i karaktera likova“, naglasio je Misirača.

On je kazao da monografija “pokriva” i televizijske i pozorišne uloge, ali prvenstveno televizijske uloge Slavka Štimca.


Režiser Srđan Penezić je rekao da je bilo poteškoća oko izrade dokumentarnog filma o Slavku, prvenstveno zbog nepostojanaj dobrih kopija filmova.

Penezić je kazao da je neverovatno zvuči, ali da na prostoru čitave nekadašnje Jugoslavije nema dobre kopije filma “Sećaš li se Doli Bel”, tako da će je potražiti u inostranstvu.

Glumac Branislav Lečić, koji je prisustvovao promociji monografije i filma, kazao je za svog kolegu Slavka Štimca da je „jedinstven“.

„Glumci umeju da se sakriju iza glume i iza uloge i onda ne možete da „provalite“ kakva je ličnost u pitanju, ali to nije slučaj sa Slavkom. Bez obzira koju ulogu je igrao, jedan deo njegove dobrote isijavao je na jedan čaroban način. To je toliko inspirativno“, istakao je Lečić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com