Stari Niš

Barutane u niškoj tvrđavi

Turistička atrakcija, koju niko ne zaobiđe kada dođe u naš grad je svakako niška Tvrđava. Svaki njen deo, svaki korak, svaki ugao, građevina, priče su za sebe. Mnoge nisu ni otkrivene. Ona se nalazi na teritoriji opštine Crveni krst i njen je osnovni turistički potencijal.

Barutane (džebane) u Niškoj tvrđavi, su prizemna pravougaona građevina zidane u periodu od 1720 do 1723. godine, od strane Osmanlija (tokom rekonstrukcije i dogradnje stare Antičke tvrđave od 1719 do 1737. godine). Prvobitno su bila namenjena za smeštaj baruta, municije, zaštitu vojnike i odbranu objekata u slučaju napada neprijatelja, u Srednjem veku, da bi u 21. veku nakon realizacije programa revitalizacije Niške tvrđave, jedna po jedna bile pretvorene u prostor namenjene brojnim kulturnim sadržajima.

Na prostoru Niške tvrđave, polulkružno, na međusobnom rastojanju od oko 250 metara, razmešteno je ukupno pet barutana. Četiri, iste veličine, uz severni zid, i jedna manja u istočnom delu Tvrđave. One su jedini sačuvani objekati, te vrste i namene, u Srbiji.

Zbog svog istorijskog i arheološkog značaja barutene u Niškoj tvrđavi proglašene su, 23. decembra 1982. godine, za „Kulturno dobro od velikog značaja“ i pod brojem SK 289 uvedeno je u centralni registar spomenika kulture u Republici Srbiji. Kao osnov za upis u registar poslužilo je rešenje Zavoda za zaštitutu i naučno proučavanje spomenika kulture.

 

Tekst je deo projekta “Upoznajte Crveni krst” koji je podržan od strane GO Crveni krst, a u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com