Društvo

Ovako nešto ne može da se vidi u Švedskoj. „Čuvari nasleđa“ u niškoj Tvrđavi oduševili strance

Ovako nešto ne može da se vidi u Švedskoj, prva je reakcija turista koji su iz daleke skandinavske zemlje stigli u Niš.

Oduševljenje dece iz ove zemlje je bilo još impresivnije, a videlo se po njihovim licima da se odlično zabavljaju. Činjenica da su sa „čuvarima starih zanata“ u Tvrđavi proveli nekoliko sati govori više od svake reči.

Foto: V.P.

Oni su bili iznenađeni onim što su videli, a zanatlije još iznenađenije ali su rado stranim turistima u okviru svojih radionica pokazali šta i kako rade. Tako su učesnici manifestacije „Čuvari nasleđa“ koja je u niškoj Tvrđavi otvorena od 4.jula neplanirano dan proveli sa strancima učeći ih svojim veštinama.

„Pravi je užitak naučiti nešto novo, nešto što u našoj zemlji ne postoji. Posebno nas raduje sa kakvim oduševljenjem su sve ovo prihvatila deca jer nešto slično do sada nisu radila“, kaže jedan od turista iz Švedske koji se proteklog vikenda zatekao u Tvrđavi.

Maja Sević iz Udruženja za negovanje tradicije „Višnja“ koje je organizovalo manifestaciju „Čuvari nasleđa“ je u istoj meri iznenađena kao i turisti koji su se sreli sa njima.

„Turisti iz Švedske nisu krili oduševaljenje, a posebno deca koja su bila sa njima. Igrali su se sa našim animatorima, ali su se brzo uključila i u naše radionice koje smo organizovali. Sa ogromnim interesovanjem su učili vez na drvetu, gledali kako se od gline prave kalupi za izradu raznik predmeta, opipavali proizvode od kože, učili da slikaju“, priča Maja Sević. „Za njih je sve ovo što smo ni njima pokazali bilo nešto novo, nešto što do sada nisu videli, a nema je njihovo prisustvo bilo dragoceno koliko i njima jer smo mogli i svetu, sasvim spontano, da pokažemo naše stare zanate, našu tradiciju, nasleđe i bogastvo koje negujemo“.

Foto: V.P.

Mališani su se sladili kod bombondžija, oduševljali liciderskim srcima, ručno rađenim nakitom i torbicama.

„Za našu manifestaciju su saznali u gradu kada su svratili da se osveže u Mekdonaldsu. Onda su odlučili da dođu i da vide o čemu se radi i ostali su bez reči“, kaže Maja Sević, a gost iz Švedske dodaje: „Neočekivan i neplaniran doživljaj koji će nam ostati u najlepšem sećanju“.

Da iznenađenje bude još veće ubrzo su posetioci manifestacije bili i Slovenci koji su se, takođe, našli u Tvđavi.

„Raspitivali su se o načinu rada, kako koje predmete izrađujemo, uključili se u radionice i na kraju posete poneli pokolone za svoje prijatelje“, dodaje Maja Sević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com