Virus Korona

Aktuelne mere ostaju na snazi, prvi kontigent Fajzerovih vakcina najverovatnije stiže sledeće nedelje

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojokvić rekao je na konferecniji za medije Кriznog štaba da će vikend pred nama biti isti kao i prethodni, odnosno da sve mere koje su na snazi ostaju do daljeg.

Od 20. decembra svi koji dolaze u Srbiju moraće da imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a državljani Republike Srbije, ukoliko ga nemaju, moraće u desetodnevni karantin.

“Razgovarano je i o daljim merama, one zavise od epidemiološke situaicje”, izjavio je Gojković.

Prema njegovim rečima razmatra se mogućnost da se ustanovama kulture produži radno vreme od ponedeljka do 20 ili do 21 sat.

“Ukoliko se sprovode sve mere koje su neophodne, rekti su slučajevi da se posetioci ustanova kulture zaraze na posetama”, rekao je Gojković.

Agencija za lekove je dala dozvolu za promet antigenskih testova, koji su planirani isključivo za kvalifikovane zdravstvene institucije. Nisu namenjeni građanima za samostalno uzimanje uzoraka, naglasio je Gojković.

“Uzorkovanje brisa mora da uradi stručno lice”, istakao je on.

Dodaje da se nakon uzorkovanja radi o infektivnom otpadu koji zahteva posebnu tehniku odlaganja i uništavanja.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo poručio je da bi prvi kontigent Fajzerove vakcine trebalo da stigne u Srbiju sledeće nedelje.

Gojković je dodao da će se ona onda dodatno ispitati u laboratoriji.

Ranije danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će u prvoj tranši stići nešto manje od 5.000 doza i da će ih primiti korisnici staračkih domova.

On je naveo da je uvozna dozvola za vakcine kompanija Fajzer i Biontek izdata juče u Agenciji za lekove i medicinska sredstva i dodao da prve doze stižu onako kako je obećano do kraja godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com