Cvetković: Burek je osma sila! Pravi se duže od pet vekova – prvi u Srbiji napravljen u Nišu
Prvi burek u Srbiji napravljen je u Nišu još 1498. godine.
Prema postojećim istorijskim podacima, prvi burek je na Balkanu napravljen u Nišu, kada se znameniti istambulski pekar Mehmed Oglu 1498. godine doselio u naš grad. Istorijske knjige ali i zapisi svedoče da je baš tada prvi put burek i napravljen.
Ime burek svoje korene vuče od turske reči „bur“, što znači savijati, a može da se napravi od sira, mesa, zelja, tikvica, ali može da bude i sladak.
Turci su svojim osvajanjima proširili burek širom Bliskog Istoka i Balkana, pa su burek tako počeli da prave i arapski beduini, a preuzeli su ga i Jevreji Sefardi, koji su se u većem broju naselili u Otomanskom Carstvu nakon što su ih hrišćani proterali iz Španije. Na zapad, burek je dospeo do zemalja Magreba (gde je poznat kao brik), i do severne Italije, gde su ga i opet preneli Sefardi (tamo se naziva burriche i isključivo je punjen slatkim nadevom, poput marmelade od mandarina). Na Istoku je burek, zahvaljujući Tatarima, pokorio veliki deo bivšeg SSSR-a, dospevši tako posredno i u neke severnoevropske kuhinje.
O niškim majstorima bureka pisala je često i štampa… o tome svedoči i stranica Slike sarog Niša i okline na Facebook-u gde je prikazan isečak iz Lista „Pravda“ intervju iz 1937. sa niškim buregdžijom Dobrosavom Cvetkovićem koji u razgovoru sa novinarom kaže da ako je novinarstvo sedma sila, burek je osma.
Danas se burek pravi i sa dodacima za picu, raznim biljem a veoma je popularan i burek sa eurokremom.
Ipak onaj standardni je i najomiljeniji…bilo i biće.
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.