Društvo

Hram Svetog cara Konstantina u Nišu, posle dve decenije, dobija palionicu i prodavnicu sveća

Molitvom koju je služilo sveštenstvo crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene, u parku Svetog Save u Nišu obeležen je početak izgradnje prodavnice i palionice sveća. Završetak izgradnje očekuje se oko pravoslavnog Vaskrsa.

Objekat će biti izgrađen po projektu arhitekata Jelene i Jovana Mandića koji su projektovali i samu crkvu. Blagoslov za izgradnju dao je episkop niški Arsenije.

Izgradnja objekta proistekla je iz praktičnih razloga. Loše rešenje sistema ventilacije i gorionici za sveće unutar hrama stvarali su ozbiljan problem prljanja zidova. To bi dogoročno štetilo i freskopisu koji iz istih razloga još nije završen.

“Cilj izgradnje objekta je da se oslobodi prostor hrama, kako bi živopisanje njegove unutrašnjosti moglo da otpočne. Prošle su dve decenije kako je crkva izgrađena, ali još nije završena. To je zapravo bila i kočnica koja nas je ometala u živopisanju hrama”, rekao je vladika niški Arsenije.

 

Foto: S.P.

“To je jedan od problema koji je od početka postojao i tehnički je bilo nemoguće rešiti ga uspešno. Sa ovim projektom koji su uradile erhitekte Mandić, konačno smo došli do jednog dobrog rešenja koje će biti na polzu i vernika, a svojom formom značiće mnogo i za sam hram”, kaže arhitekta Hadži Ivan Redi.

Izgradnjom nove palionice sveća crkva rešava jedan veliki problem i dobija mesto gde će vernici moći na pristojan način da upale sveću. U istom objektu funkcionisaće i crkvena prodavnica.

Foto: S.P.

Arhitektonski, objekat je u potpunosti usklađen sa samom crkvom.

“Objekat koji smo projektovali zauzima površinu 65 metara kvadratnih i ima sve elemente koje ima i hram. Biće izgrađen od istog ili približno istog materijala, tako da će to biti jedna skladna celina. Sve ovo je trebalo da krene i ranije, ali nas je korona prilično usporila”, rekao je Mandić.

 

Radove, čija je vrednost 15 miliona dinara, finansira grad sa deset i Eparhija niška sa pet miliona dinara.

Izgradnja hrama Svetih Ravnoapostolskih careva Konstantina i Jelene u Nišu, započeta je u proleće, 3. aprila, ratne 1999. godine. Postavljanju kamena temeljca, pod vazdušnom opasnošću, prisustvovao je i blaženopočivši patrijarh Irinej, koji je u to vreme bio na čelu niške Eparhije.

Foto: Wikipedia

Hram nije u potpunosti završen. Freskodekorisan je samo oltarski deo. Oslikan je i ikonostas, a na jednoj od kupola nalazi se vitraž. U hramu je ostalo oko 2.000 kvadratnih metara za freskodekoraciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Pa ti arhitekte Madići, nisu lepo projektovali odvod za paljenje svaća u crkvi, što piše i u tekstu a opet im se daje da još projektuju. Kako to?. Pa valjda kada nije nešto dobro, ti promeniš arhitektu, a ne uzimaš ga opet. Kako se ovo zove, ne razumem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com