Društvo

“Ćurdić” od 1. septembra preuzima tri linije Direkcije

Tri linije Direkcije za javni prevoz grada Niša, kružnu, Kalač brdo-Sarajevska i Njegoševa-Donji Komren od 1. septembra preuzeće “Ćurdić”. Presudila je niža cena, potvrđeno je Niškim Vestima u ovom preduzeću.

Javni tender je završen i Komisija je posle stručne ocene ponuda predložila beogradskog prevoznika “Ćurdić”. Na tenderu su se javila tri prevoznika, “Niš ekspres”, “Ariva” iz Požarevca i “Ćurdić”. Cena koju je ponudio beogradski prevoznik bila je znatno niža od cene Niš ekspresa, iako su im autobusi znatno lošiji. Ponuda “Arive” je odbačena jer nije ispunjavala uslove konkursa.

“Tačno je da je Niš-ekspres ponudio bolje autobuse, ali nije to bio jedini uslov konkursa. Ćurdić je ponudio cenu od 132 dinara, a Niš-ekspres 152, što je velika razlika i na godišnjem nivou znači veliku uštedu. Takvi su bili prvobitni uslovi i mi na to ne možemo da utičemo”, rekao je Nenad Stanković iz Direkcije za javni prevoz.

Ćurdić će na ovim linijama prevoziti putnike tačno godinu dana, jer sledeće godine ističe petogodišnji period na koji su sadašnji prevoznici angažovani. Novi tender za izbor prevoznika očekuje nas 2019. godine, a u Direkciji najavljuju da će uslovi izbora biti pooštreni.

“Više ni jedan autobus neće biti bez klime, nijedan neće biti niskopodni, jedino ako teren to zahteva, moraće da ima WI FI, kamere, brojače putnika… Takvi su uslovi sada u Beogradu i Kragujevcu i mi želimo da se kvalitet javnog prevoza putnika i u Nišu poboljša”, istakao je Stanković.

Pre pet godina, kada su tenderom bili birani sadašnji prevoznici, situacija u javnom budžetu je bila takva da su morale prvo da se konsoliduju finansije. Sada je situacija drugačija, kaže Stanković Niškim Vestima.

“Nismo imali para da više izdvajamo za gradski prevoz, Ugovor nije mogao da se napravi na kraći period od pet godina pošto je bilo u pitanju javno-privatno partnerstvo. Sada je sitacija bolja, tako da možemo da zahtevamo bolji kvalitet, ali i više da platimo”, rekao je Stanković.

Trenutno na linijama 34, 12 i 7 prevoz obavlja Niš ekspres. Od 1. septembra građani koji koriste ove linije treba da obrate pažnju i da prate natpise, poručuju u Direkciji.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com