U fokusu

OVO SVE VAM ZAKON OMOGUĆUJE Uputi, analize, kućne posete…

Koja su naša prava? Da li neko sme da vas vrati iz doma zdravlja, a da vas ne pregleda? Da li policajac može da vam uđe u kuću? Sigurni smo da nas je mnogo koji ne znamo odgovore na ova pitanja. Zato „Alo!“ istražuje sve što ste hteli da znate, a niste imali koga da pitate.

Ako ste pomislili da u svoj dom zdravlja idete samo kad vas zaboli grlo, uvo ili za recepte, pogrešili ste! Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, svi pacijenti imaju pravo da u toj zdravstvenoj ustanovi dobiju mnogo više, čak i kućnu posetu lekara, ali i upute za relevantne specijaliste! „Alo!“ je istražio šta bi sve lekari trebalo da vam pruže u domovima zdravlja i donosi vam spisak kliničkih centara, bolnica i instituta kako biste znali, u odnosu na mesto stanovanja i bolesti od koje bolujete, kuda biste mogli da odete. Naravno, uz uput izabranog lekara.

U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju za „Alo!“ da domovi zdravlja spadaju u primarnu zdravstvenu zaštitu, a uloga im je da štiti i unapređuje zdravlje pacijenata.

– Izabrani lekari trebalo bi rano da otkrivaju bolesti i da rade na njihovom sprečavanju, leče i rehabilituju bolesne i povređene. Takođe, građani koji imaju povećani rizik od obolevanja imaju pravo na analize kako bi rano otkrile bolesti. Svi ostali jednom godišnje imaju pravo, a po potrebi i češće, na analize krvi i urina u cilju provere zdravstvenog stanja.

Takođe, u domovima zdravlja, u skladu sa posebnim programom preventivne zdravstvene zaštite, rade se pregledi, zdravstveno vaspitanje i savetovanje za očuvanje zdravlja, sprečavanje, rano otkrivanje i kontrolu malignih bolesti, sprečavanje, otkrivanje i lečenje bolesti usta i zuba, patronažne posete, lečenje i rehabilitaciju u kući – navode nadležni, dodajući da se u domovima zdravlja pruža i hitna medicinska pomoć i sanitetski prevoz do određene bolnice, instituta, kliničkog centra, kao i terapija, rehabilitacija dece i omladine sa smetnjama u telesnom i duševnom razvoju, zaštita mentalnog zdravlja, palijativno zbrinjavanje ili briga o pacijentima koji su u poodmakloj fazi teške bolesti.

Kako u Ministarstvu zdravlja kažu, domovi zdravlja sarađuju sa drugim zdravstvenim, socijalnim, obrazovnim i drugim ustanovama i organizacijama za pripremanje i izvođenje programa za očuvanje i unapređenje zdravlja.

– Izabrani lekar, ukoliko je nepohodno, upućuje pacijente druge ustanove kod specijaliste. Gde će se pacijent lečiti zavisi od mesta stanovanja, jer dobija uput za najbližu ustanovu. Ako neko mora na operaciju srca, a živi u Vrnjačkoj Banji, biće upućen u Niš, gde postoji klinički centar, a ne u Beograd ili Novi Sad – kažu u Ministarstvu.

Opširnije (spisak KC u Srbiji, Instituta i Specijalnih bolnice) na Alo.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com