Kultura

Prvi svetski rat u porodičnim albumima

Otvaranje multimedijalne izložbe “Prvi svetski rat u porodičnim albumima studenata Univerziteta Metropolitan zakazano je za utorak 23. februara sa početkom u 19 sati u Paviljonu u Tvrđavi.

Izložbu čine prikupljene fotografije i memorabilije iz fundusa porodica studenata kao i dizajnerski radovi studenata grafičkog, interaktivnog i modnog dizajna Univerziteta Metropolitan. Ideja je da se ukaže na važnost svih učesnika kako onih sa visokim vojnim činovima i odlikovanjima, tako i običnih vojnika, koji se sa ponosom i pijetetom pominju u porodičnim istorijama. Prikazivanjem materijalnih dokumenata iz Prvom svetskom ratu u savremenim vizuelnim i interaktivnim medijima, porodični fundusi se približavaju savremenom posmatraču i tako iz sfere privatnog izlaze u sferu javnog.Screenshot 23

Ukazujući na značaj privatnih kolekcija u kreiranju slike o istorijskim događajima autorka projekta prof. Svetlana Smolčić Makuljević podseća da je ideja izložbe oživljavanje sećanja na sve heroje, svedoke i žrtve Velikog rata.

„Ovom prilikom studenti su napravili interaktivni album i mapu sa spomenicima rata, video zapise i dokumentarni film sa fotografijama iz albuma predaka, kao i likovne ilustracije vojničkih uniformi i modele haljina inspirisane odevanjem iz perioda Prvog svetskog rata”, dodaje Makuljević.

Izložba je prvi vid saradnje Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Univerziteta Metropolitan koji ima svoju obrazovnu jedinicu i u Nišu.

Podsećamo da je Galerija i u predhodnom periodu po jednu izložbu godišnje posvećivala jubileju Velikog rata. Bile su to izložbe „Prvi svetski rat u francuskom stripu“ (realizovano u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom) i „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“ (u saradnji sa NKC i Jugoslovenskom kinotekom)

Izložba „Prvi svetski rat u porodičnim albumima“ biće postavljena do 8. marta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com