Moja priča

Niš čitam srcem

U Gracu živi poslednjih 25 godina. Pre odlaska u Austriju, bio je Nišlija više od 40 godina. Njegov credo – u životu je najvažnije biti slobodan. Gradu Nišu, u koji se zaljubio na prvi pogled daleke 1962. godine, darovao je Svetosavski dobrotvorni bal, česmu Svete Trojice, pokrenuo uređenje gradskog jezgra “Za lepši Niš”. Prvi je Nišlija nosilac nagrade “Car Konstantin“ za toleranciju. Ivan Redi, arhitekta, jedan od onih koji naš grad “čita srcem”.

Ivan Redi se rodio u Jagodini od oca Oskara – slovenca i majke Jelene – srpkinje. Oba Ivanova roditelja bili su prosvetni radnici i celo detinjstvo proveo je u selidbama. Posle Jagodine, živeli su u Babušnici, Beloj Palanci, Vranju i Prištini, a 1962. godine porodica Redi dolazi u Niš, gde i ostaje u godinama koje slede. Ivan Redi je oženjen Vesnom, nastavnicom matematike, imaju troje dece i četvoro unučadi.redi sa roditeljima

NV: Živite i u Gracu i u Nišu. Stalno dolazite i odlazite…

Nikada iz Niša nisam odlazio. Došao sam sa roditeljima 1962. godine i to je bila ljubav na prvi pogled koja traje. Bilo gde da sam, ta ljubav prema Nišu je prisutna. Samo fizičko prisustvo znači vrlo malo. Duhovni život mi je važan, ako osećam ljubav prema nekome, svejedno je gde je moje telo. 1963. sam upisao Arhitekturu u Nišu, posle dve godine Građevine u Beogradu. Od tada postoji ta neraskidiva veza Niša i mene.

NV: Zašto ste otišli u Austriju, šta je bilo odlučujuće da napustite grad u kome ste bili više od 40 godina?

To nije bila laka odluka. To me mladi, koji žele da odu, često pitaju. Razlozi za odvajanje, za kidanje fizičkih veza, moraju da budu vrlo jaki. Motivacija da krenete u novi život mora da bude dobro argumentovana. Moja odluka da odem je došla kad sam već bio u zrelim godinama, blizu pedesete. Imao sam troje dece, egzistencija nam je bila ugrožena zbog poznatih ekonomskih okolnosti. Moja uloga “pater familiasa” bila je da ponesem teret novog života koji je obezbiđivao deci uslove za normalan život.vesna redi

NV: Da li ste i u Austriji radili kao arhitekta?

Da, ceo svoj život sam proveo radeći u struci. Imao sam tri oslonca u životu: porodicu, posao i društveni rad, to je bilo moje davanje drugima bez ostatka. Voleo sam arhitekturu od prvog dana i to je deo mene. I danas se sa velikom ljubavlju vraćam arhitekturi, ne radim profesionalno, ali sam uvek spreman da pomognem savetom, crtežom, idejom.

NV: Arhitekturi ste se vratili i 2013. godine kada ste Gradu poklonili česmu na Trgu patrijarha Pavla. U podizanju česme učestvovala su tri grada Grac, Kruševac i Niš. Kako je došlo do toga?

Oduvek sam imao potrebu da mom gradu ostavim nešto trajno. Desilo se slučajno da je opština Medijana imala projekat “17 česama za 17 vekova hrišćanstva.” Odlučio sam i da projektujem i da obezbedim sredstva da se česma “Svete Trojice” podigne. Sada, sa ove istorijske distance, mogu da kažem da mi je to najdraže što sam uradio. To je jedini projekat u mom životu koji nije bio limitiran. Znao sam gde će biti postavljena česma i ništa drugo.cesma

NV: Interesantno je da se česma nalazi nedaleko od mesta gde se živeli sa roditeljima i ima jednu dublju emotivnu priču. Recite nam nešto više o tome.

Mnogo je povezanih događaja sa česmom koji su se dogodili, od nastajanja, pa na dalje. Stanovao sam na dvadesetak koraka od nje, u ulici IX brigade. Moja pokojna majka, koja je bila profesor u školi “Bora Stanković”, imala je običaj da zastane kod Trga Radničkih saveta, sada je to Trg patrijarha Pavla i kaže “ovde treba da postoji česma, klupa i drvo da čovek može da sedne i da se odmori”. Meni je to rekla davne 1965. godine, bio sam još student i kada sam 2013. godine došao u priliku da projektujem česmu baš na tom, njenom mestu, vratila mi se slika iz mladosti. Slika moje majke koja mi govori da bi baš na tom mestu volela da postoji česma. Kad smo podigli česmu, u čemu mi je pomagao i moj sin koji je takođe arhitekta, rekao sam “Mama, ako me čuješ, evo imaš i česmu, dve klupe i tri drveta.” redi i mama

NV: Prošle godine pokrenuli ste još jednu inicijativu koja je lako i brzo okupila sve Nišlije – “Za lepši Niš”, sređivanje gradskog jezgra, Davidove i Balkanske ulice. Šta će se desiti sa tom inicjativom na proleće?

Početkom marta otvorićemo izložbu 40 radova studenata završne godine arhitekture. Kroz projekte, oni će dati svoja viđenja tog prostora. Ja im nisam davao nikakve smernice, rekao sam im “budite slobodni”. Grad mora da se doživi i ne rešava se na crtačkom stolu, rešava se u ranu zoru i kasno veče, kroz mećavu i kišu koja pljušti. Grad je život, sve što se uvodi u propis i neke okvire, nije dobro i osuđeno je na neuspeh. Treba pustiti mlade da maštaju i vole, tek tada se dobiju prava rešenja. Izložba će najverovatnije biti u “Deli prostoru”, a ideja je da se iz tog mnoštva studentskih rešenja iznedri jedno, koje će moći da se realizuje. Moram da kažem i da je Grad prepoznao značaj ideje “Za lepši Niš”, tako da se sada nalazi i u prostorno urbanističkim planovima. To će biti pešačka zona i jedno urbano jezgro, gde će pre svega mladi, ali ne samo oni, naći svoj svet kroz likovno, muzičko, teatarsko ili poetsko delovanje. Ne možete ni od koga ništa da tražite, a da mu prethodno ništa niste dali. Ništa se neće desiti preko noći, potrebni su meseci, nekad i godine da jedan prostor oživi svom snagom, ali važan je put. Cilj je dobar, a treba uživati i u procesu nastajanja. Niš je, kada je bio mnogo manji, imao te urbane parametre, izgubio ih je u međuvremenu. Ovo je pokušaj da se ti parametri vrate.

za lepsi nisNV: Poruka svim Nišlijama za kraj?

Ne delim savete, to nisam ni deci radio, ali probaću da pošaljem poruku. Uvek sam pitao “šta ja mogu da učinim za Niš, a ne šta Niš može da učini za mene.” Uvek sam davao i presrećan sam što je to baš tako. Kada nesebečno dajete, onda na posredan način i dobijate. Čovek mora da pronađe lepotu u sebi i da tako živi, da pomaže bližnjima. Nije sve u novcu, nekada je važno da umete osmeh da poklonite, da kažete “hvala”. Dobročinstvo nije samo u materijalnom, ono je jednostavno. Tu pored nas, treba samo malo otvoriti srce, oslušnuti i bolje pogledati oko sebe. Ja Niš čitam svojim srcem, a to je i moja poruka za sve Nišlije – čitajte Niš srcem.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com