Društvo

Slika dana: Šta je zatrpano u centru Niša?

Dosta je buke i negodovanja u javnosti izazvalo zatrpavanje bazilike kod Bele Palanke, a evo šta je zatrpano u centru Niša.

Naš poznati sugrađanin Dejan Stoiljković je na svom profilu svojevremeno izbacio sliku početka gradnje podzemnog prolaza u centru grada davne 1991. godine kada su otkriveni ostaci veće rimske nekropole. Oko nekropole, a zatim dalje duž nekadašnje Pobedine ulice pronađeno je nekoliko grobova sa dobro očuvanim skeletima oko kojih je napravljena fama da su preko dva metra visine, i ako je kasnije demantovano od strane arheologa koji su radili na iskopavanju da su nađeni bilo kakvi džinovski skeleti. Najviši među nađenim ostacima je bio 184 cm visine.

Nekropolu su istraživali pokojni arheolog Dušan Maksimović, Aca Đorđević i Toni Čerškov. Na mestu iskopavanja su nađeni i ostaci džamije koja se tu nekad nalazila. Inače, grobovi koje su pronađeni bili su iz perioda II i III veka. Kada se krenulo sa kopanjem za nastavak podzemnog prolaza u tadašnjoj Pobedinoj ulici nađeno je još nekoliko grobova koji su pripadali istoj nekropoli i koja se nalazila duž puta koji je kroz Pobedinu ulicu prolazio još u rimskog doba čime je ovaj deo grada predstavljao jednu od najstarijih komunikacija u kontinuitetu od skoro 2000 godina.

Da je bilo pameti, znanja i sposobnih ljudi danas bi Niš pored Medijane imao još jednu atraktivnu lokaciju zbog koje bi se u Niš slivale hiljade turista.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com