Društvo

Bulatović ODLUČAN: Cena grejanja ostaje ISTA

Iako je JKP Gradska toplana u dogovoru sa Savetodavnim telom dala predlog nove, više cene grejanja, do promene ipak neće doći, rekao je danas gradonačelnik Niša, Darko Bulatović. Zahtev za povećanjem cene u varijabilnom delu računa u Toplani pravdaju nezantnom višom cenom gasa na tržištu.

Promena u ceni daljinskog grejanja odnosi se na varijabilni deo računa, a nova cena bi neznatno uvećala račun, uveravaju u ovom preduzeću. Tvrde da im je zakonska obaveza da Gradsko veće obaveste o novonastaloj situaciji na tržištu gasa.

Na Gradskom veću je da li će se usaglasiti sa tim predlogom, ili će ga korigovati. U slučaju da ne odobre povećanje,  imaju zakonsku obavezu da donesu odluku iz kojih će sredstava nižu cenu nadoknaditi iz budžeta grada Niša, upozorili su iz niške Toplane.

„Ovaj predlog je naša zakonska obaveza, a postaje punovažan tek kada potvrdi Gradsko veće. Korekcija cene nije velika. Trenutno je cena gasa malo veća, a kakva će biti u mesecima kada grejanje počne, videćemo“, kazao je v.d. direktora JKP Gradska toplana, Zoran Stojanović.racun

Danas se na Gradskom veću nije raspravljalo o predlogu niške Toplane, jer takav zahtev nije ni stigao do njih, a upitan da li će na povećanje cene grejanja uticati mnogobrojni zahtevi Nišlija za isključenjem sa mreže, gradonačelnik Niša je odgovorio da neće uticati i da će cena daljinskog grejanja u Nišu ostati nepromenjena.

„Kada sam poslednji put rekao da neće biti poskupljenja grejanja bilo je to 102. put. Sada 103. put kažem da poskupljenja grejanja neće biti“, istakao je Bulatović.

On je dodao i da tokom zime neće biti problema sa snabdevanjem struje u gradu uprkos tome što su se u proteklom periodu građani isključivali sa sistema daljinskog grejanja, pa se očekuje da poraste potrošnja električne energije.

UPSS traži smanjenje rashoda Toplane

U Udruženju predsednika skupština stanara (UPSS) koje se građanskim protestima dve godine bori protiv visokih cena daljinskog grejanja u Nišu, upozorili su da je odlukom Gradskog veća od 1. septembra Toplani omogućeno dodatno kreditno zaduženje od 290 miliona dinara, što dodatno otežava dubiozu u kojoj se preduzeće nalazi. U udruženju ističu da je Zoran Stojanović, v.d. direktora Toplane, nedavno izjavio da je dug Toplane 2,5 milijarde dinara.

Šta je preduzeto tim povodom? Da li je nešto učinjeno zarad smanjenja troškova poslovanja? I dalje se u Toplani međusobno sudara ogroman broj zaposlenih i dalje se poklanjaju “zarade” koje su veće od republičkog proseka. Svi rashodi su i dalje tu. Pa, kada dolazi na red smanjenje rashoda?” pitaju u UPSS.BULATOVIC I DJIKICA

Ovo je drugi put da Toplana traži do Gradskog veća korekciju cene daljinskog grejanja. Prvi put početkom avgusta, kada je Nadzorni odbor zatražio povećanje fiksnog dela računa od sadašnjih 28,60 na 36,60 dinara. U UPSS tvrde da bi realna cena grejanja u fiksnom delu računa mogla da bude 11 dinara, jer je ovaj deo računa opterećen nepotrebnim troškovima.
U ovom trenutku, varijabilni deo računa iznosi 3,91 dinar po kilovat satu, a 74 dinara po kvadratu stana za one korisnike koji daljinsko grejanje plaćaju ne po potrošnji, već po kvadarturi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com