Magazin

Vernici slave sveca koji je lečio bolesne dok ga nisu ZATRPALI KAMENJEM!

Nastanio se u jednoj pećini i činio je mnoga čuda imenom Hristovim, jer je isceljivao one koje su mu dolazili. Mnoge je od idolopokloničke zablude privodio ka veri Hristovoj

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog prepodobnog mučenika Dometija.

Sveti Dometije se rodio u u Persiji kao neznabožac, u vreme cara Konstantina Velikog (305 – 337). Hrišćanskoj veri ga je naučio hrišćanin Avar.

Dometije je ostavio neznaboštvo i srodnike i otišao je ka krajevima grčke države, ka gradu Nisiviji. Tu je stupio u jedan manastir, primio sveto krštenje, zamonašio se i prošao svaki podvig isposničkog života. Po kleveti zavidljivog i lukavog demona njega su omrzli neki monasi u tom manastiru, pa je pobegao odatle i otišao u manastir svetih mučenika Sergija i Evnuha, u gradu Teodosiopolju. Tu je podražavao vrlinski život igumana i arhimandrita Uvrela, za koga se kaže da šezdeset godina nije jeo ništa vareno, spavao je vrlo malo i to stojeći i oslonjen na svoj žezal (štap koji se dodeljuje arhijereju na rukopoloženju).

Ostatak teksta pročitajte na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com