Zdravlje

Magnetna rezonanca i skener u letnjim mesecima rade pojačanim intenzitetom

Iako je vreme godišnjih odmora i redukovan je broj radnika, u Centru za radiologiju Kliničkog centra Niš kažu da rade istim, ili čak pojačanim intenzitetom. Ova ustanova je uvek bila na raspolaganju građanima 24 časa, a zbog povećanog priliva pacijenta iz južne i jugoistočne Srbije, uvela je i dodatne smene na magnetnoj rezonanci, skeneru i ultrazvuku, pa radiolozi rade i subotom i nedeljom.

Povećan broj pacijenata zbog ISIS sistema

U ovoj ustanovi kažu da je uvođenje takozvanog ISIS sistema zakazivanja pregleda povećao priliv pacijenata. To znači da ambulantne preglede na magnetnoj rezonaci i skeneru zakazuju lekari opšte prakse iz svih mesta Srbije preko jedinstvenog informatičkog sistema. Dnevno se u ovoj ustanovi pregleda između 40 i 50 pacijenata, a pregledi traju od 10 do 60 minuta.

Takođe, pacijentima kojima su pregledi ranije zakazani i koji su na listi čekanja, pregledi se završavaju u predviđenom roku.

U Centru za radiologiju KC Niš, kažu da je lista čekanja javna i može se videti na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), međutim tačnih podataka nema, jer liste nisu ažurirane, a kod nekih pregleda poslednja promena uneta je 8. februara 2016.

Koliko je pacijenata trenutno na listi čekanja za MR aparat nije poznato, jer se pregledi zakazaju čak i iz seoskih ambulanti, tako da broj progesivno raste iz časa u čas, rekli su Niškim Vestima u Centru za radiologiju Kliničkog centra Niš.

Lekari podsećaju da se pregledi u ovoj ustanovi mogu obaviti samo uz overenu zdravstvenu knjižicu i uput iz lokalne zdravstvene ustanove.

Centar za radiologiju KC Niš ima dva aparata magnetne rezonance koja svakodnevno rade u dve smene, od jutra do večeri. Ovom centru gravitiraju pacijenti iz istočne Srbije (od Jagodine do granice sa Makedonijom).MZ

Kako radi MR

Magnetna rezonanca(MR) je aparat na kome se mogu pregledati svi delovi tela, bez jonizujućeg zračenja. Zato je veoma pogodan za pregled dece i trudnica, ali i svih ostalih pacijenata kojima je potrebno postavljanje brze i konačne dijagnoze.

Jedina grupa pacijenata koja ne može da uđe u magnetno rezonantni skener, zbog jakog magnetnog polja, su pacijenti sa ugrađenim pejsmekerom i pacijenti koji imaju metalne opiljke i gelere koji u sebi imaju legure gvožđe.

Svi ugrađeni medicinski implanti od titanijuma mogu biti u magnetnom polju, ali pacijenti moraju da imaju dokaz o tome, kroz medicinsku dokumentaciju.

U uređaj za MR ne smeju se unositi metalni novac, ključevi, slušni aparat i drugi metalni predmeti, jer se u magnetnom polju ponašaju kao puščani metak i mogu biti čak i smrtonosni za pacijenta. Sve vrste elektronskih uređaja u ovom aparatu trenatno prestaju sa radom: satovi, mobilni telefoni, kreditne kartice.satovi i mobilni telefoni slika O 52612425

Skener

Ova ustanova poseduje i dva aparata za kompjuterizovanu tomografiju (skener), koji ima jonizujuću zračenje, ali daje druge pogodnosti i mogućnosti za pregled pacijenata.

Na ovim aparatima koji, takođe, rade bez prekida, moguće je pregledati celo telo, sa posebnim osvrtom na pregled krvnih sudova svih regija tela.

Na jednom od njih se radi i pregled srčanih arterija – koronarografija. Aparati omogućuvaju veoma brzu dijagnostiku (za par minuta).

Za razliku od magnetne rezonance, koju osim Niša, imaju Beograd, Novi Sad i Kragujevac, skener imaju i gradovi u okruženju kao što su Bor, Kruševac, Pirot, Leskovac, Vranje i Surdulica.

Međutim, i pored toga što ovi gradovi imaju skener, “pritisak” na niški Centar se ne smanjuje. Kako kažu, to je posebno izraženo u noćnoj smeni, kada prihvataju pacijente iz Urgentnog centra (saobraćajne nesreće, tuče, padovi), kada je neophodna brza i precizna dijagnostika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com