Društvo

Mediji nikad gori

Svi učesnici na tribini „Mediji u Srbiji dve godine nakom medijskih reformi“, saglasni su da je situacija u medijima nikad gora. Dok je Zoran Gavrilović ispred Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) pesimista po pitanju promena na bolje, Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije (SINOS), rešenje vidi u sindikalnom organizovanju unutar medija. Predstavnica misije OEBS-a u Srbiji, Gordana Janković, je stanje u srpskim medijima ocenila „zabrinjavajućim“.

Spasa nam nema, propasti nećemo. To je, u najkraćem, ocena današnjeg skupa na temu „Srpski mediji dve godine posle primene seta medjiskih zakona“.

Od 73 medija u Srbiji koji su privatizovani po ubrzanom postupku tokom prošle kalendarske godine, 34 je dobilo nove vlasnike i uglavnom tavore uz mala i neredovna primanja, 20 je ugašeno, a 19 medija je pripalo radnicima koji u njima rade podelom besplatnih akcija.

Bez posla je ostalo 1200 novinara i to je faktičko stanje.

Stanje je poražavajuće. Novi vlasnici medija kupovali su ih budžetskim parama, a u projektnom finansiranju, novac dobijaju mediji čiji su vlasnici bliski vlasti. 34 medija je kupilo nekoliko porodica koje su bliske vladajućoj partiji. Ugašene su medijske kuće sa tradicijom, ugašen je faktički i Tanjug. Kolege koje su ostale bez posla imaju veće šanse da stradaju u terorističkim akcijama, nego da dobiju novi posao“, rekla je Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS-a.

Ona je podsetila da je pre donošenja seta medijskih zakona, donet Zakon o radu koji je omogućio fleksibilno zapošljavanje.

Mi danas imamo novinare koji vrlo lako ostaju bez posla, a skoro nikako ne mogu da dobiju novo radno mesto“, tvrdi Čabarkapa.

Zoran Gavrilović (BIRODI) tvrdi da su „uloge medijima već podeljene“,  i da smo umesto državnih, dobili partijske medije. On ih je podelio u tri grupe grupe:

Imamo medijske servise koji prate civilno društvo, tabloide čija je svrha da zabave narod, i ono što je srpski izum to su mediji „perjanice“. Hvale vlast i vrše medijske odmazde prema onima koji su protiv vlasti i vlasnika kapitala.“medija

Predstavnica misije OEBS-a u Srbiji, Dragana Janković bila je umerenija u kritikama, mada je i ona stanje u srpskim medijima nakon reformi ocenila „zabrinjavajućim“. Janković je istakla da će zaključci sa ove tribine biti razmatrani kada se bude pisala strategija medija koja će važiti u sledećih pet godina.

Istinski kvalitet demokratije jednog društva može se vrednovati i kroz odnos društva prema bezbednosti novinara. Po oceni važnih, kontrolnih institucija ovog društva, kao što su poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitnik građana, stanje sloboda medija u Srbiji je zabrinjavajuće. Uloga države u obezbeđivanju slobode medija je velika, ali i novinari treba da daju svoj doprinos, „ istakla je Janković.

Nakon uvodnih reči, razvila se burna diskusija u kojoj su učestvovali niški novinari i predstavnici građanskih udruženja.Teme su se uglavnom ticale privatizacije, projektnog finansiranja i teškog socijalnog stanja novinara.

Zabrinjavajući je podatak da mediji rade za građane, a da je tek svaki peti građanin zadovoljan onim što mediji nude kroz program, dok 69% stanovištva nije obavešteno da država finansira medije kroz projekte.

Jug Grizelj je jednom rekao, a Čabarkapa podestila, da “novinar može da podnese sve osim prezira svojih čitalaca“. Očigledno je da ima i onih kojima prezir ne smeta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com