Stari Niš

Izveštaj o Niškoj buni 1841

Dva zapisa o Januarskom pokretu 1835. protiv Turaka

Zabeleženi su na marginama crkvene knjige Pentikostar. Objavljuju se prvi put, a odnose se na januarski ustanak 1835. Podigli su ga seljaci 16 niških pograničnih sela prema Srbiji (Paligrace, Vrelo, Veli Polje, Miljkovac, Gornja i Donja Trnava, Gornja i Donja Toponica, Cerje, Donji i Gornji Matejevac, kamenica, Kravlje, Drazevac, Gornji Krupac i Beli Breg). Predvodio ih je narodni prvak i kmet sela Paligrace, Đurđan Jovanović. Sukobili su se sa Turcima kod Železnika. Zabeleženo je to u prvom zapisu: “16. januarija 1835. godine biše se na Železnik.”

pentikostar 00
Pentikostar (ilustracija)

Jedini je ovo izvor za ustanak iz 1835. godinesa navodima o bici na Železniku i preciznim datumom, 16/28. januarom. Nažalost, pojedinosti ovog oružanog otpora niških seljaka sa Turcima nisu opisane. Naglašeno je mesto, Železnik. To su ostaci manjeg srednjevekovnog srpskog utvrđenja iz XIV veka, kod niškog sela Miljkovac. Uz očuvane zidove sa visokom donžon kulom, ustanici su mogli davati dug otpor i dobro kontrolisati okolinu. To je i razlog njihovog okupljanja u ovom utvrđenju, imali su dobru zaštitu, neprijatelju su mogli nanositi gubitke i istovremeno postavljati uslove za primirje. Niški Salih paša prihvatio je zahteve ustanika za amnestijom, zabranom ulaska Turaka u sela i dogovor narodnih predstavnika sa pašom.

pentikostar zeleznik
Ostatak grada Železnik (foto: Panoramio)

U drugom zapisu, pod istim datumom, zabeleženo je:

“1835. godine 16 januarija poginu Tolka Iskrenovski; posekoše ga kod bres na kasapnicu Matevce; poseče ga Usain Grbavački potur(če)njak “.

pentikostar zeleznikk
Ostatak grada Železnik (foto: Panoramio)

Zapis je dokumenat turskih zuluma i ubistava tokom ustanka 1835. godine. Njegovo ime se pominje u zapisu iz 1835. godine, u Pentikostaru, o obnovi manastira Sv. Jovana kod Gornjeg Matejevca. Zapisan je među naprednije čorbadžije koje su pomogle obnovu crkve. Zabeleženo je i ime njegovog ubice, poturčenjaka iz susednog svrljiškog sela Grbavčeta.

pentikostar miljkovac
selo Miljkovac (foto: Panoramio)

Nastaviće se …
 

Iz knjige “Stari zapisi o Nišu”
Borislav Andrejević

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com