Stari Niš

Latinska crkva, retka građevina iz prednemanjičkog perioda

Latinska crkva ili Rusalija u Gornjem Matejevcu, na brdu Metoh iznad Niša, posvećena je svetoj Trojici i spada u grupu retkih očuvanih građevina iz prednemanjićkog doba. Podignuta je najverovatnije u prvoj polovini 11. veka, u doba vizantijske vladavine tim prostorom.

Latinska crkva svoj narodni naziv je dobila po Dubrovčanima (katolicima tj. Latinima) koji su je koristili tokom 16. veka.

U periodu od 1968. do 1974. godine, na crkvi su obavljeni konzervatorski i restauratorski radovi, tokom kojih joj je vraćen njen izvorni oblik, koji je rekonstruisan na osnovu ostataka i arheoloških istraživanja.

Danas se Latinska crkva nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Latinska crkva; Foto: Niške Vesti/arhiva

Latinska crkva je jednobrodna građevina malih dimenzija. Ima osnovu upisanog krsta sažetog tipa sa kupolom i polukružnom oltarskom apsidom. Njena unutrašnjost je parovima bočnih pilastra, povezanih lukovima, podeljena na tri traveja, nejednakih dimenzija, tako da su bočni (istočni i zapadni) zasvedeni poluobličasto, dok se nad centralnim formira osnova kupole. Sama kupola je osmostrana sa četiri prozora. Crkva je imala i narteks (koji je danas očuvan samo u nivou temelja) za koji se smatra da su ga podigli Dubrovčani.

Latinska crkva; Foto: Niške Vesti/arhiva

U njenoj unutrašnjosti nisu pronađeni ostaci srednjovekovnog živopisa, ali je poznato da je 1870. godine oslikana, tada je slikan i lik „Svetog Miloša Obilića“ u prirodnoj veličini.

Spoljašnjost crkve ukrašena je upotrebom vizantijskog načina gradnje (naizmeničnim postavljanjem redova belog kamena i crvene opeke), slepim arkadama i plastičnom dekoracijom, a u njenoj gradnji je iskorišćena i jedna rimska nadgrobna stela.

Evo kako ona izgleda i u 3D projekcii – OVDE.

Latinska crkva; Foto: Niške Vesti/arhiva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Драгуљ. Треба је туристички и верски популарисао!

    1. Да би се верски и туристички популисала потребан је асфалнти пут до цркве који би ишао преко Каменице. Обиђе се Чегар а онда се тим “новим асфалтним путем” дође до црквице.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com