Kultura

Niška premijera hit predstave: “Balkanski seks i grad – Čipka i čokolada”

Osmišljen kao komična priča u kojoj dve najbolje drugarice, plavuša po imenu Čupka i crnka po imenu Čarna, razmenjuju svoja iskustva iz života i razgovaraju o uvek aktuelnim muško-ženskim problemima, “Balkanski seks i grad – Čipka i čokolada” od samog starta bio je predodređen da privuče ogromnu pažnju publike, i to ne samo pozorišne.

Uzbudljiv performans nastao je na osnovu romana „Čipka i čokolada”, koji je svetlost dana ugledao na Sajmu knjiga u Beogradu 2015. godine. Čitaoce je osvojio na prvi pogled neobičnom formom i stilom pisanja, a zbog velikog interesovanja javnosti autori su odlučili da ga prirede i u pozorišnom formatu. Radnja predstave smeštena je u TV šou pod nazivom ”Opušteno”, a sama ideja izazvala je odličnu interakciju sa publikom.

Glumci na pozornici oživljavaju sva ona mirenja, razmirice, preispitivanja među parovima koja nemaju kraja. Čarna i Čupka svakodnevno analiziraju svoje ”nerešive” probleme, dok Mikan Kozomara tumači lik zgodnog zavodnika.

“Ja ‘glumim’ sebe i sve vreme uživam u svojoj ulozi” – ističe popularni muzičar i voditelj, dodajući da uvek ubacuju nešto novo, aktuelno. “Lepo se družimo, a koliko vidim i publika uživa! Ovo već postaje vrlo tražena predstava… Lako je nama kada imamo i specijalnog gosta, legendu ex Yu prostora Franu Lasića” – kaže kroz osmeh Kozomara.

Čarna (koju igra Milena Matić-Lasić) još uvek je slobodna i traži čoveka svoga života, a Čupka (tumači je Ana Sakić), srećno je udata, majka troje dece. Njih dve vode potpuno drugačije živote, a ipak se savršeno razumeju i imaju slične probleme.

cipka i cokolada1

Milena Matić-Lasić odlično se snašla u ulozi koja se dosta razlikuje od nje privatno, što joj je, naglašava, bio još veći izazov pri uživljavanju u lik.

“Divno je igrati ulogu Čarne. Ona je neudata žena u tridesetim godinama koja je u potrazi za onim pravim, ali joj to baš ne polazi za rukom. Pored ljubavnih problemčića tu su i egzistencijalni. Inače je slobodna u komunikaciji i rada da flertuje sa svim muškarcima” – objašnjava Milena, odnedavno glumica, a inače omiljena modna stilistkinja domaćeg džet-seta. Prema njenim rečima, posebnu prednost performansu daje to što ima mogućnost za improvizaciju: “U scenariju ima duhovitih momenata i veoma je bitno kako će ih Čarna prezentovati publici. Bitno je držati se teksta, ali sam scenario mi daje tu slobodu da na licu mesta dodam neku svoju vrcavu misao, pa se to neretko događa i na samim predstavama.”

Kroz duhovite dijaloge romana vode nas autorke Antileta Ana Živković i Danijela Božičković Radulović. U štivu prepunom popularne psihologije njih dve u “kutku za čavrljanje” prave osvrte na svakodnevne izazove modernih žena, a polemičkom tonu svojevrsni balans daje Stanko Holcer, koji žensko poimanje sveta dopunjuje pogledom iz ugla muškarca. On je “treće pero” romana “Čipka i čokolada”, ujedno producent i reditelj predstave. Ideja za pozorišni performans bila je takođe njegova.

“Tip sam čoveka koji voli izazove, zato sam hteo da se pojavim sa nečim novim. Jednostavno rečeno, moja intuicija bila je pokretač te ideje. Kada sam na promocijama ‘Čipke i čokolade’ video da su pune hale ili sale i da ljudi uživaju, počeo sam da razmišljam o tome na koji način bih mogao knjigu da pretvorim u predstavu” – kaže Holcer, prisećajući se kako je prilikom gostovanja u nekoj TV emisiji knjigu nazvao ‘balkanski seks i grad’: “To je preko noći planulo u svim medijima po ex Jugi. Američka serija ‘Sex i grad’ osvojila je planetu, a sad i mi imamo nešto slično – po uzoru na prijateljice iz Njujorka i glavne junakinje ove komedije muke muče sa muškarcima.”

Nišlije će svoju premijeru imati na platou kafea “Pozornica” u Tvrđavi, u sredu, 6. jula, s početkom u 20.30h. Karte za hit predstavu moguće je kupiti po pretprodajnoj ceni od 250 dinara u kafeu “Pozornica” od 9 do 24h, dok će na ulazu biti 300 dinara. Kontakt telefon za detaljne informacije o kartama: 064 135 46 09.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com