Društvo

kolarci napravili restoran za vrapce

Učenici širom Srbije postavili hranilice za vrapce kako bi ove stanarice pronalazile svoje obroke u školskim dvorištima. Ovoj akciji priključila se i Osnovna škola “Branko Miljković” iz Niša.

“Povodom obeležavanja Svetskog dana biodiverziteta učenici više od 30 škola širom Srbije, koje učestvuju u međunarodnom programu „Eko-škole“, postavili su hranilice za vrapce u svojim školskim dvorištima, kako bi pomogli ovim pticama, čija se brojnost smanjuje u Evropi”, upozorili su organizatori.

Eko skole Hranilice za vrapce 02

Svetski dan biodiverziteta obeležava se svake godine 22. maja, sa ciljem da se podigne svest javnosti o značaju očuvanja životne sredine i važnosti zaštite ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Strukovno udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“, zajedno sa učenicima škola širom Srbije, odlučili su da ovaj dan obeleže postavljanjem hranilica za vrapce čija se brojnost neprestano smanjuje.

Eko skole Hranilice za vrapce 03

“Iako ne spadaju u ugrožene i zaštićene vrste, malo je poznato da je populacija vrabaca u Srbiji u opadanju. S obzirom na to da su sitniji i slabiji od drugih ptica, vrapci polako gube bitku za hranu, a njihov opstanak najviše zavisi od ljudi, zbog čega su školarci odlučili da zaštite vrapce i omoguće im da se hrane u njihovim školskim dvorištima”, dodaju.

Eko skole Hranilice za vrapce 04

Obeležavanje Svetskog dana biodiverziteta samo je jedna od brojnih aktivnosti projekta u međunarodnom programu „Eko-škole“. U ovom projektu učestvuje više od 40 obrazovno-vaspitnih ustanova širom naše zemlje, a cilj je jačanje svesti mladih o značaju očuvanja životne sredine, organizovanjem predavanja i radionica na ovu temu, obeležavanjem značajnih eko-datuma, učešćem u eko kvizu, uređenjem školskog dvorišta i izgradnjom eko-bašti. Učešće u najvećem broju aktivnosti, školama omogućava sakupljanje poena, pa će na kraju školske godine tri škole sa najvećim brojem bodova osvojiti vredne nagrade, kao i titule „Ekomotivatora”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com