Kultura

“Mučenici” osvajaju talentom

Predstava „Mučenici“ Akademskog pozorišta SKC Niš se igra više od godinu dana, a iza sebe nosi 14 nagrada koje je osvojila širom Srbije. Ovog meseca grad Kragujevac će imati priliku da ih ugosti, u petak 20. maja, a samo tri dana kasnije, ova ekipa učestvuje na Festivalu u Seresu u Grčkoj.

Dušan Ščepihin, reditelj ove predstave, u saradnji sa Mladenom Milojkovićem, stručnim konsultatom i celom ekipom iza sebe, govori o tome kako je nastao komad.

„Ideja se rodila sasvim slučajno, kada sam naleteo na tekst “Pukovnik ptica” bugarskog pisca Hrista Bojčeva. Odmah sam u glavi stvorio sliku ko bi igrao koju ulogu i tako izvršio podelu sa Mladenom. Tako da, ubrzo nakon pročitanog teksta i razgovora sa Mladenom krenuo je i sam proces. Proces pripreme predstave, uz pauze, trajao je godinu dana, a premijera je bila 03. aprila prošle godine tako da se igra malo više od godinu dana“, kaže za Niške Vesti Ščepihin.

13231215 10205342707680781 582670137 n

Mladen Milojković osim adaptacije teksta  imao je zadatak da osmisli i scenski pokret.

„Najviše se radilo na pokretu. Pokret na sceni može da ima moć kao i izgovorena reč i, kao takav, može imati veliku ulogu u objašnjavanju dramske radnje. Da pokretom možeš zameniti reč, rečenicu monolog, scenu. I ostaviti gledaocu da promisli o tome. Pokret pokreće maštu a ona je ključ za mnoga vrata na sceni. Kada maštaš, onda se stvaraju autentične stvari, i ma koliko da je sve već viđeno, uvek može drugačije. Najponosniji sam na činjenicu da smo uspeli da ostanemo verni komadu, da posle adaptacije nije ispalo kasapljenje istog, već ga prilagodili situaciji u kojoj smo sada, a ostali verni piscu i njegovoj ideji. Moglo je da bude drugačije da nismo pazili“, kaže Milojković.

Petar Ščepihin koji tumači ulogu Mateja Popovića kaže da je za uspešno odigranu ulogu bitna i kondicija.

„Moja uloga je bila pravi izazov za mene, jer ona počiva na scenskom pokretu, a ja sam se tada po prvi put u pozorištu sreo sa scenskim pokretom. Shvatio sam da pored same glume kao suštine, za moj lik je potrebna ogromna fizička pripremljenost i kondicija. Bilo je teško, dosta smo menjali, isprobavali ovaj ili onaj način, tako da smo svi zadovoljni krajnjim proizvodom ove predstave. Po tome bih izdvojio ovu ulogu od ostalih“, kaže Ščepihin.

13233232 10205342707800784 288933419 n

Aleksandar Stevanović osvojio je svojim tumačenjem uloge Davuda Šukrijevića nagradu za najbolju epizodnu ulogu na festivalu u Novom Sadu, ali uprkos tim prizanjima, Stevanović priznaje da je ipak sumnjao da li je ova uloga za njega.

„Trudio sam se da uz pomoć ekipe radim na ovoj ulozi što temeljnije, ali sam radio toliko dugo, lutajući u traženju njene srži, da sam u jednoj momentu počeo da preispitujem sebe: Je li ova uloga zaista za mene?! Da možda odustanem, ili napravim rokadu sa nekim od kolega kako ne bih napustio ekipu?! Ipak sam odoleo sopstvenim dilemama, pozorišnim iskušenjima, uneo malo egoističnog inata u rad, i to, dakle konkretno ova uloga. Bogu hvala, rezultirala je čestim pozitivnim kritikama, pohvalama, komplimentima i priznanjima, zbog čega sam veoma srećan!“, završava Stevanović.

Milica Kostadinović je jedini ženski lik u ovoj predstavi i govori o tome kakvi su njeni utisci.

„Svi likovi u predstavi su izuzetno različiti, ali mislim da je to jedna od lepota ove naše predstave. Ako bih morala da izdvojim šta to Pepu, koju tumačim, izdvaja od ostalih likova jeste to što tumačim dve žene u toku predstave. Žena koja izmučena promiskuitetnim životom odlučuje da se okrene Bogu polako u toku predtsve prerasta u pravu ratnicu, jednako se boreći kao muškarac. Mogu slobodno reći da je baveći se glumom, već punih 6 godina, ovo bio jedan od najtežih, ako ne i najteži zadatak. Lik je kompleksan, ali sa druge strane i veoma zanimljiv i zahtevan kako glumački tako scenski i u pogledu scenskog pokreta. Iskreno se nadam da sam uspela da se barem približim zadatku, a na meni je da se trudim da ga dosegnem što više“ kaže Kostadinović.

13235857 10205342707640780 1920591703 n

Nemanja Dimitrijević je, svakako, ovom ulogom dokazao još jednom svoj talenat.

Lični pečat je svakako ljubav prema glumi koju moj lik na neki čudan i energičan način prezentuje i naravno, velika energija. Što se tiče pripreme, obično traje sat vremena: obučem i proverim kostim i rekvizitu, nakon toga ide šminkanje koje traje malo duže i sam nastup. To je najbolji deo“, kaže Dimitrijević.

Za sam kraj ovog razgovora, Milojković dodaje:

Kada dobiješ poziv da još jednom odigraš predstavu, znaš da je vredelo. To je slučaj sa poslednjeg festivala u Kragujevcu. Ljudi žele „Mučenike“ još jednom da gledaju. I TO JE TO. Verujem da je ovaj trenutak ne samo za „Mučenike“ nego i za Akademsko pozorište dragocen jer podseća i nastavlja niz enormnih uspeha predstava iz, ne toliko davne prošlosti, „U plamenu strasti“, predstave „Bliže“, „Pljačka 3.maja“, „Stend AP Serbie“ i dr. Taj niz je, ne najvažnija stvar u pozorištu, ali pomaže da se ostane na pravom putu i da se kvalitet održi. Jer tako se razlikuješ“, završava Milojković.

13228003 10205342708040790 1195885515 n

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com