Društvo

Krenuo upis na fakultete: Stotine mesta ostaje prazno, za studije filozofije samo pet budućih brucoša

Na fakultetima niškog Univerziteta u toku je upis budućih brucoša na prvu godinu studija u prvom upisnom roku, a kao i prethodnih godina i ove godine broj zainteresovanih za upis nekog od 14 fakulteta Univerziteta u Nišu manji je od broja raspoloživih mesta.

 Prema podacima niškog Univerziteta za polaganje prijemnog ispita i upis na fakultet prijavio se 4.071 maturant, dok je ukupan broj mesta 4.687. Od tog broja, su 3.292 budžetska, a 1.395 samofinansirajućih mesta.

Najveće interesovanje maturanata ove godine bilo je za upis Filozofskog fakulteta, Medicinskog i Građevinsko-arhitektonskog, a najmanje za upis Poljoprivrednog, Tehnološkog i Pedagoškog fakulteta.

Za upis nekog od studijskih programa Filozofskog fakulteta prijavilo se 878 maturanata, a taj fakultet ima odobrenih 640 mesta.

Za studije medicine prijavilo se 585 budućih brucoša, dok je ukupan broj raspoloživih mesta na Medicinskom fakultetu 495.

Za upis Građevinsko-arhitektonskog fakulteta prijavilo se 547 maturanata, a mesta ima za njih 320. Ubedljivo najmanje prijavljenih maturanata je na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu i Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, samo po 24.

Za smer ratarstvo Poljoprivrednog fakulteta stigle su samo četiri prijave, isto toliko i za stočarstvo, a za voćarstvo 16, dok na svakom od ovih smerova ima mesta za po 35 studenata. Mali broj prijava dobio je i Pedagoški fakultet u Vranju, svega 51, dok mesta ima za 210 studenata.

Manji broj prijavljenih od broja raspoloživih mesta imaju i neki ranije veoma popularni fakulteti u Nišu, poput Ekonomskog, Pravnog i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Za studije ekonomije prijavilo 454 budućih brucoša, a mesta ima za njih 500, na Pravnom fakultetu mesta ima za 400 studenata, a prijavljeno je 299 maturanata, dok na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja mesta ima za 245 studenata, a prijavila su se 132 maturanta.

Kao i prethodnih godina i ove godine veoma je malo interesovanje svršenih srednjoškolaca za studije koje obezbeđuju rad u prosveti. Za studije filozofije prijavljeno je samo pet budućih brucoša, za studije fizike osam, za studije Ruskog jezika i književnosti 10, za studije matematike 11, studije geografije 14, a za studije biologije 18.

U odnosu na broj odobrenih mesta najveća konkurencija bila je za upis studija grafičkog dizajna jer je za 10 mesta konkurisalo 27 maturanata i za studije psihologije gde je za 90 mesta bilo prijavljeno 268 maturanata.

Da je generalno manje brucoša ove godine rekao je za Niške Vesti dr Nebojša Raičević, dekan niškog Pravnog fakulteta, kada je najavio da ova generacija ima blizu šest hiljada manje kandidata.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Prvo ima sve manje dece. Drugo, sve više pametne dece odlazi na studije u Bg ili dalje, najviše u Sloveniju. Treće, recimo pravnih i ekonomskih fakulteta ima na svakom ćošku. Šetvrto, Niški Univerzitet nije se reformisao od kad postoji, sve jedno te isto od smerova i uglavnomsve nekvalitetnije. Peto, kome treba 250 studenata DIF-a, sve budući profesori fizičkog vasptanja….Ključnan je ipak kvalitet koji je kao i grad Niš, svakog meseca na dole, a nepotizam i poltronstvo na gore

  2. Nece deca da se zgubidane kao ranije, uce, trose roditelje i onda cvile za neki slabo placen poslic, nego pravo u inostranstvo. Smejurija je koliko pedagoskih fakulteta ima u zemlji. Vranje, Beograd, Subotica, Jagodina. Samo u Vranju mesta za 200 ucitelja, a dece sve manje. Ranije su upusivali, nadali se da upadnu preko veze, a sad su nove generacije realnije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com