Stari Niš

“Dobra plaža za loše prilike”

Da li su niška leta nekad bilantako vrela kao ovo, ovogodišnje, to i nije tako važno. Nišava je bila puna kupača koji su se lepo provodili i imali zanimljiv i raznovrstan život, a po reporteru “Niških novina” od 29. jula 1934. godine veoma je važno što u ekonomskoj krizi tog vremena sve to nije mnogo koštalo, uglavnom je bilo “badava” …

Malo se šta u svetu može dobiti badava. Provod i razonoda na plaži pogotovu. I zato nišavska plaža čini neobičan i sa gledišta džepa, dragocen izuzetak. Dok ostale plaže u svetu okrepljuju zdravlje i ruiniraju dzepove, ova naša čini samo prvo. I zato što se u letnje, tople dane bez ijednog dinara mogu na njoj provesti prijatni časovi, ona u ovo vreme ekonomske krize, predstavlja ne samo jednu korisnu znamenitost našu, ni i plažu na koju nam mnogi mogu zavideti. Istina, na njoj se ne toče pića za rashlađivanje niti prodaje sladoled, ali u njen “konfor” ulaze neograničeno kupanje, veslanje i sunčanje do mile volje, izvorska voda i slobodna priroda.

mapio.net

Moderan teferič Nišlija

Stari običaj Nišlija da nedeljom i praznikom odlaze u Pantelej ili Banju na teferič (izlet, veselje) i u tople dane preživljavaju krizu. “Čegerčiki”, ćebad, nabiveni zembili i pune korpe orjentišu se sada više ka Nišavi. Ispod gustih vrba, u debelih hladovinama, peku se tamo kave i ćevapi, uživaju mezeluci, ljušti šljivovica i istrišu baloni. Čitave porodice Nišlija praznikom, nedeljom i običnim danom odlaze i provode ceo dan pored Nišave. Deca se vazdan kupaju i valjaju po pesku, žene u negližeima kuvaju ručkove, a muževi pecaju ribe i love rakove. I kad se sedne za “sto”, postavljen na listove novina ili ćebetu, jede se ko nikad.

Na Đačkom ostrvu

Ima duž Nišave puno mesta zgodnih za kupanje i ostali komoditet. Ali, kad se hoće čistija i bistra voda, mora se otići dalje od varoši i uzvodno. Tamo se nalazi Đačko ostrvo. Na dužini nekoliko stotina metara, između dva reda gustih vrba, tu Nišava teče sasvim lagano.

Nema ni jednog brzaka, dno joj je čisto i posuto finim peskom. Na levoj strani od nje širi se livada puna trave i mirisnog cveća, a na strmini desne, u hladu koji prave vrbe i razne puzavice, iz izvora kulja bistra i hladna voda. To mesto kraj Nišave privlači sada najviše one koji hoće da provedu ceo dan na pesku i kraj vode. Kad je lepo vreme, čitav ovaj deo ispuni se svetom. Od jutra do mraka ovde se dime vatre, spremaju se mezeluci i ručkovi.

Podviskivanja u vodi i graveljanja po pesku prave osobiti štimung. U nekom hladovitom kutu pljušte karte, u drugom se dubi nad šahom. Pesme uz pratnju gitare, moderni šlageri, što ih iz trave sviraju gotovo nevidljivi gramofoni, uveseljavaju povazdan posetioce ovog mesta. Takmičenje u skokovima, hrvanju i boksovanju predstavljaju tačke svakodnevnih atrakcija preplanulih kupača.

Ima i nudista

Ali, to nisu zadrti nudisti. Jer čim osete da nailazi neko ko je odeveniji od njih, oni se gube u gustini vrbaka začas se pojavljuju odeveni po modi i propisima savremenog morala. Istina, ni tada im odeća nije bila bogzna kakva i kolika, ali je za stepen bolja od Adamovog kostima. Dok su sami, a to je obično pre podne, oni nišavski nudisti poput pravih divljaka sami lože vatru i kuvaju jela. Inače, kad po podne naiđu ostali nepoznati kupači oni se od njih razlikuju samo po mrkoj boji kože i gotovosti da, kad nađu što za jelo, uzmu makar i iz tuđih kotarica.

mapio.net

Pravo veselje nastaje među njima kad im “upali” da nekome dignu balon s vinom ili lubenicu ostavljenu da se hladi u izvoru. Često pošto iseku lubenicu, oni pozovu i njenog sopstvenika da proba od nje. – Uzmi, jedi kao svoje – nude ga uz namigivanje. – Neverovatno liči na moju – čudi se on i obećava da će im dati da probaju od nje.

Nišavski “lafovi”

Nemirni ljubavnici sa korzoa ne miruju ni kraj Nišave. “Prilazači” od zanata i na plaži se uvek “zaposle”. Pošto se bilo na koji način “ubace u svest” nekoj kupačici oni na sve moguće načine gledaju da iskoriste blizinu tela i toplinu vode, sunca i krvi. Istina, neki od “lafova” mesto ljubavnog odziva naiđe često i na strog pogled nekog robusnog konkurenta, ali šta to mari kad se može naći druga. Pa često i bez konkurencije.

Pored kupanja i ostalo badava

Nije na nišavskoj plaži besplatno samo kupanje. Na njoj se čak može i jesti badava. Kad stignu mladi kukuruzi strasni kupači ne odlaze u podne na ručak. Obično oni tada iz obližnjih njiva donesu mlade klasove (kad je Bog dao, zar baš sve mora da ostane onom ko je orao i kopao?) i peku ih po vrbacima.

Neki kupači od kuće ponesu samo hleba i soli, a o ručku imaju čitav meni od jela. U obližnjim baštama ima u izobilju luka, paprike i patlidzana, a od njih se može načiniti najsvežija salata. Po želji se mogu jesti i mladi, pečeni krompiri, jer ih takođe ima svuda pored Nišave, a šljive i ostalo voće mogu da upotpune ovakav nišavski meni. Istina, uvek se razlikuje da se na leđima oseti štap čuvara polja ili da se uz njegovu pratnju i sa nizom paprika o vratu ode i do koje sudnice od okolnih seoskih opština.

Ali, šta mari to? I, zar čovek u životu ne rizikuje na svakom koraku? Uostalom, kad naiđe čuvar zar mu se mora baš baciti u zagrljaj? Što se tiče samog bežanja treba samo pomisliti na strah. A s njim u petama može se pobeći i od Nurmia …

Izvor:
Niški Vesnik
Niške novine
Wikipedia

Za Ej Dzej …

priredio na stranici:
Novaković Č. Milan

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com